Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

KOLEKTIVNA IZLOŽBA BARSKIH AKADEMSKIH LIKOVNIH UMJETNIKA

1. jula 2019. od 21:00

Likovni program 32. izdanja „Barskog ljetopisa“, poput prošlogodišnjeg, pored samostalnih izložbi autora iz Crne Gore i regiona, obuhvatiće i jednu kolektivnu izložbu u okviru koje će svoje radove izložiti barski akademski umjetnici.

Cilj ove izložbe, koja će biti aktivna tokom čitavog trajanja Festivala, počev od 1. jula, jeste dodatna afirmacija lokalnih stvaralaca čiji rad i napredak „Ljetopis“ podstiče i kroz druge segmente svog programa.

Dalibor Dado Ćetković je rođen u Baru 1982. godine. Završio je Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju 2001. godine kada se upisao i na Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju. Diplomirao je 2007. godine, na slikarskom smjeru kod profesora Marka Musovića. Član je ULCG. Do sada je imao preko 40 kolektivnih i 12 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih su značajnije: „Internacionalno bijenale grafike“ (Torun, Poljska 2006.); „Internacionalni simpozijum zlatarstva – Majdan Art“ (Srbija, 2006.); „International art exhibition of CA4S“ (Atina, Grčka 2010), „Municipal Cpnservatorz AAIAF“ (Grčka, 2015) i druge. Više puta je nagrađivan na internacionalnim izložbama savremenih likovnih stvaralaca. Živi i radi u Baru.

Goran Ćetković je rođen 1975. u Kolašinu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Nikole Gvozdenovića, 2000. godine. Izlagao je na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učesnik je velikog broja likovnih kolonija. Samo neke od njegovih samostalnih izložbi su: Galerija „Spinnaker“ (Herceg Novi, 1999), Galerija V. A. Leković (Bar, 2000), Dom kulture Kolašin (2001), Galerija „Centar“ (Podgorica, 2006), zatim izložbe koje je imao u Mojkovcu, Kotoru, Tivtu, ali i Beogradu, Zagrebu, Splitu. Osvojio je brojne nagrade i priznanja, među kojima su: Godišnja nagrada FLU-a sa Cetinja i Galerije „Spinnaker“ na izložbi studenata završne godine, Nagrada za slikarstvo Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore „Milunović, Lubarda“, za 2016. godinu, kao i plaketa Tesla fondacije iz Njujorka 2017. godine.

Jovan Jerkov je rođen 1980. godine u Podgorici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odsjeku za grafiku, u klasi prof. mr Mirka Toljića. Direktor je osnivač firme „Blue IT“, kreator portala www.tvojbar.me, a predavao je i u osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Podgorici. Iza sebe ima veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi među kojima su: „Tradicionalna izložba članova ULUCG“ (Podgorica, 2014. i 2018); samostalne izlože „Duobus Dimidiis“ (Galerija „Velimir A. Leković” Bar, 2014), „Omnia Mea“ (Galerija „Art“ Podgorica, 2013), „Dodir Andromede“ (Podgorica i Pljevlja, 2013); likovne kolonije „Stari most“ (Bijelo Polje, 2014) i „Suvodo“ (Berane, 2014); potom Izložba mladih članova ULUCG (Podgorica, 2012) i mnoge druge.

Jelena Iličković Tomić je rođena 1986. godine u Baru. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2012. godine, u klasi prof. Branislava Sekulića, na odsjeku Slikarstvo. Izlagala na brojnim kolektivnim izložbama u regionu, među kojima su: „Umjetničko čitanje Njegoša“ (galerija „Velimir A. Leković“ Bar, 2013); „Barski umjetnici“ (galerija „Velimir A. Leković“ Bar, 2012); „EX hibition“ (Biljarda Cetinje, 2010); „19. generacija“ (Scottish Pub Academia, 2010); „Godišnja izložba FLU-a“ (Rusko poslanstvo Cetinje, 2010) i dr. Imala je i samostalnu izložbu pod nazivom „Absence / Presence“ (JU Muzeji i galerije Podgorice, Moderna galerija Podgorica 2015). Trenutno živi i radi u Podgorici.

Maja Vuksanović je rođena je 1992. godine u Baru. Osnovne i specijalističke studije grafičkog dizajna završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Diplomirala je 2016. godine na modulu Primijenjene fotografije pod mentorstvom profesora Lazara Pejovića. Dobitnica je stipendija i brojnih nagrada iz oblasti grafičkog dizajna i fotografije. Učestvovala je u radu brojnih radionica sa temama umjetnosti, kao i na raznim međunarodnim i internacionalnim dizajnerskim forumima, konferencijama i festivalima. U martu i aprilu 2019. boravila je u umjetničkoj rezidenciji Kulturvermittlung Steiermark u Gracu kao stipendista Cultural City Network Graz-a. Do sada se predstavila publici izložbama kao što su: Samostalna izložba fotografija „Uncovered spirit“ (Stockwerkjazz–Jakominiplatz, Grac, Austrija); „Samostalna izložba fotografija na pruzi“ (Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Perjanički dom Podgorica, 2017); kolektivna izložba fotografija „Foto fest Bar“ (2017); izložba mladih umjetnika iz Crne Gore (Internacionalni skup GNP Žabljak, 2016); kolektivna izložba ilustracija „Artefakt Made in Cetinje Art market“ (Cetinje, 2015); izložba najboljih studentskih fotografija „World Biennial of Student Photography“ (Novi Sad, 2015); humanitarna izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti i mladih umjetnika Crne Gore (Podgorica, 2014), projekcija animacija „Kinetic typography“ (Noć muzeja, Perjanički dom, Podgorica), samostalna izložba crteža i slika (Galerija Takovska 8, Dečji kulturni centar, Beograd, 2005) i druge.

Marko Rakonjac je rođen 1985. godine u Baru. Završio je Srednju likovnu školu ,,Petar Lubarda“ na Cetinju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2010. godine na odsjeku za slikarstvo, u klasi prof. Marka Musovića. Imao jednu samostalnu i više zajedničkih izložbi. Radi kao kustos u galeriji ,,Velimir A. Leković“ u Baru.

Maja Čakalović je rođena 1987. godine u Baru. Završila je Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju, na odsjeku Likovni tehničar. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na odsjeku za vajarstvo, u klasi prof. Pavla Pejovića, kod koga je i magistrirala. Od 2010. godine je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Do sada je osvojila Godišnju nagradu za skulpturu Fakulteta likovnih umjetnosti (Cetinje, 2009), Nagradu „Hercegnovskog zimskog salona“ (Herceg Novi, 2010), Nagradu PRO PR za skulpturu na temu „Komunikacije“ (Budva, 2016). Iza sebe ima veliki broj samostalnih izložbi širom Crne Gore, od kojih se izdvajaju one u „Gradskoj galeriji“ u Kotoru, „JU Muzeji i galerije Budve“, zatim izložbe u galeriji „Velimir A. Leković“ u Baru, izložba u „Matici Crnogorskoj“ na Cetinju i druge. Pored toga, učestvovala je i na više kolektivnih izložbi i umjetničkih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Marko Čakalović je rođen 1984. godine u Baru. Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju završio je 2003. godine. Diplomirao je 2008. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo u klasi profesora mr Pavla Pejovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2009. godine. Dobio je Godišnju nagradu za skulpturu Fakulteta likovnih umjetnosti, 2007. godine. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama i rezidencijama. Neke od najvažnijih izložbi su mu: „Presjek crnogorske likovne scene“ (Centar savremene umjetnosti u Podgorici, Dvorac Petrovića, 2016.); „Fantazmagorija, drugost, krug“ (Muzej i galerija grada Podgorice, 2016.), Internacionalno bijenale portreta „Interbifep“ (Tuzla, BiH, 2015.).

Muharem Muratović je rođen 1950. godine u Mrkojevićima u Baru. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu, a gimnaziju i Pedagošku akademiju u Nikšiću (odsjek likovna umjetnost) 1972. godine. Iste godine započinje i pedagoški rad kojim će se baviti u kontinuitetu, paralelno sa slikarstvom. U toku dvije decenije rada njegovi učenici postizali su velike uspjehe, osvajajući prve nagrade u Nju Delhiju, Tokiju, Londonu i Ženevi. Omiljeni je zavičajni slikar i jedan od najboljih crnogorskih slikara, koji je svojim toplim, prirodnim bojama ispjevao odu ženi i mrkovskom tlu. Dobitnik je mnogih nagrada, a njegova umjetnost prepoznatljiva po specifičnom figuralnom stilu svrstala ga je u red najboljih crnogorskih slikara. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored onih realizovanih u skoro svim gradovima Crne Gore i državama regiona, izdvajaju se i izložbe od njih realizovane su u Ankari, Briselu, Nirnbergu, Parizu, Lisabonu…

Ljiljana Dabanović Rašović rođena je u Baru. Diplomirala je slikarstvo kod profesora Nikole Gvozdenovića. Jedno vrijeme je radila kao likovni pedagog. Stvara u svom ateljeu u Podgorici, a od slikarskih tehnika koristi ulje i suvi pastel. Povremeno se bavi fotografijom i enterijerom. Izlagala je više od deset puta samostalno, između ostalog u galeriji Doma vojske u Beogradu, u galeriji „Art“ na Svetom Stefanu, u galeriji „Venera-art“ u Podgorici, u Modernoj galeriji u Budvi, u galeriji „Veliša Leković“ Baru, u galeriji „Klub vojske“ u Podgorici, u galeriji „Marko K. Gregović“ u Petrovcu, u galeriji „Kula Balšića“ u Ulcinju, u galeriji „Josip Bepo Benković“ u Herceg Novom, Gradskoj galeriji u Kotoru kao i u mnogim drugim. Takođe, izlagala je na više od 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, član je Upravnog odbora udruženja „Slikarski uranak“ i član je Umjetničkog savjeta ULUSCG. Vlasnik je i kustos je svoje profesionalne galerije u Podgorici, „Venera-art“.

Danijela Stanković Drobnjak je rođena 1976. godine u Baru. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Smaja Karaila. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2002. godine. Samostalno je izlagala je u galerijama u nekoliko gradova Crne Gore i bila učesnik brojnih kolektivnih izložbi: Izložba barskih umjetnika u Nirnbergu (2008), Izložba barskih umjetnika „Baru u čast“ (2009), izložba ,,Umjetničko čitanje Njegoša“ (2013), Likovni salon likovnih pedagoga, Podgorica (2017. i 2018), podgorički „Art festival“ (2017), Tradicionalne izložbe ULUCG i druge. Bavi se pedagoškim radom u OŠ „Jugoslavija“ u Baru.

Vesna Radovanović živi u Baru gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Beogradu. Do sada je učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u Podgorici i rodnom gradu. Angažovana je kao nastavnik likovnog u O.Š. „Meksiko“.

Igor Rems, pjesnik i slikar, rođen je u Baru, a živi i stvara u Kelnu i u rodnom gradu. Od 1996. godine do danas objavio je 13 knjiga uključujući i poslednju Bilder eines Dichters / Slike pesnika koja objedinjuje književnost i slikarstvo u harmonično jedinstvo riječi i slike.  Dobitnik je brojnih književnih nagrada među kojima i Naji Naaman – međunarodna književna nagrada (Liban), zatim Kočićevo pero – Banja Luka, Irin Pirin – Bugarska, Menzionati Straodinar – međunarodna književna nagrada NOSSIDE – 2010, Ređo Kalabrija, Italija, Hermes – međunarodna književna nagrada Laris, Grčka itd. Rems je član Udruženja književnika Crne Gore, Srbije, Njemačke, ali i član Ukrajinske Akademije međunarodnog književnog stvaralaštva i umjetnosti. Kao slikar, imao je više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Anna Mihejeva rođena je 1974. godine u Lenjingradu, sada Sankt Peterburgu gdje je i diplomirala 1998. na Slikarsko-grafičkom fakultetu Pedagoškog univerziteta Gercena. Učestvovala je na brojnim gradskim i međunarodnim izložbama, a od 2006. godine je članica Umjetničkog saveza slikara Sankt Peterburga. Proteklih deset godina živi i stvara u Baru gdje je samostalno izlagala u maju 2013. godine u Dvorcu kralja Nikole. Uglavnom stvara tehnikom hladnog batika na prirodnoj svili, a trenutno priprema seriju radova sa ljepotama Crne Gore koju će predstaviti u Rusiji.

Detalji

Datum:
1. jula 2019.
Vrijeme:
21:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Galerija “Velimir A. Leković”

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me