Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mehmed Đedović: „MALO ČUDO“

1. jul 2019. od 21:30

Mehmed Đedović: „MALO ČUDO“, pripovjetke

Moderator: Maja Simović

Mehmed Đedović, bosansko-hercegovački umjetnik, rođen je u Tuzli 1971. godine. Piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove.

„Tragovi“, „Vodi je da teče“, „Onaj kojeg nema“, „Legionar“, „Svjetlo lampe“, „Obična voda“, „Ime mi je Pahulja“, „Trava puna mrava“ samo su neka od djela iz njegovog bogatog stvaralačkog opusa.

Njegov plodonosni rad odrazio se na brojna priznanja među kojima su nagrada „Zija Dizdarević“, nekoliko nagrada Radija BiH, nagrade „Mak Dizdar“, „Sreten Kulenović“, „Ćamil Sijarić“, „Zlatno Planjaxovo pero“ i druge.

Đedović je urednik i recenzent brojnih knjiga. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima, njegove priče su prevođene na druge jezike, snimljene kao radio-drame u programu radija BiH, i što je najbitnije vrlo rado se čitaju, a knjige je moguće pronaći i u bibliotekama širom svijeta.

Đedovićevo „Malo čudo“ dobitnik je Godišnje nagrade Društva pisaca BiH.

 

Riječ kritike:

„U knjizi „Malo čudo“ nalaze se priče koje pokazuju svu različitost tema Đedovićevih priča i puteva kojima dolazi do njih: nekada posegne za sitnim događajem iz sadašnjosti tvoreći od njega umjetničku formu, češće osluškuje život oko sebe i izdvaja ono što je za priču zanimljivo, traga za pričom u razgovoru s ljudima koje umije privoliti da mu se otvore i pred njim odmotaju svoje životno klupko, putuje po raznim krajevima i istražuje njihovu prošlost i na taj način dolazi do priča historijskog sadržaja, bilo da su iz vremena Prvog ili Drugog svjetskog rata ili iz bliske prošlosti, dolazi do predaja realnog sadržaja, ali i onih tajanstvenog, pa i okultnog, koje su mu posebno drage i od kojih uspijeva napisati savremenu, modernu priču. Međutim, Đedovićevo umijeće pričanja posebno dolazi do izražaja u pričama o običnim svakodnevnim ljudima u kojima pokazuje, pričajući o životnim epizodama tih ljudi, da se zanimljiva, često začudna priča, može naći tamo gdje se najmanje očekuje…“

Details

Date:
1. jul 2019.
Time:
21:30
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *