Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Književno veče Tijana Rakočević „Intimus“, priče

26. jula

Književno veče

Tijana Rakočević

„Intimus“, priče

Plato ispred Dvorca kralja Nikole

21.00h

 

Tijana Rakočević pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 1994. godine u Podgorici. Doktorantkinja je Filološkog fakulteta u Nikšiću. Objavila je zbirku poezije „Sve blistavi kvanti“, a nakon zbirke priča „Intimus“, u pripremi je i dramski komad „Admiral“. Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici. Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022). Dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, Nagrade Ministarstva kulture za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat „HAMLET“ (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora) i prve nagrade na konkursu Instituta „Goethe“ iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021). Autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Članica je Crnogorskog PEN centra.

„Zbirka priča Intimus je, bez imalo dvojbe, najbolja i najjezgrovitija proza objavljena posljednjih godina u Crnoj Gori, potpuno drugačija od svega što smo čitali, sva od sitnopoteznih zapažanja i duboko promišljenih situacija u kojima se ne bismo snašli da autorka za nas ne iscrtava mapu“, zapisala je književna kritičarka Dragana Erjavšek.

Riječ je o zbirci kojom je obuhvaćeno petnaest priča (podijeljenih u četiri cjeline), nagrađivanih na različitim konkursima u regionu i inostranstvu. Između ostalih, njena priča „Rodi me“, koja tematizuje akušersko nasilje na Balkanu, osvojila je drugo mjesto na prestižnom evropskom takmičenju „A Sea of Words“ u organizaciji Evropskog instituta za Mediteran ‒ Barselona.

Detalji

Datum:
26. jula
Kategorija događaja: