Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Književno veče Balša Brković „AURORA“, roman

16. avgusta

Književno veče

Balša Brković

„AURORA“, roman

Plato ispred Dvorca kralja Nikole

21.00h


Novi roman Balše Brkovića „Aurora” objavljen je u izdanju izdavačke kuće „Nova knjiga“ iz Podgorice.

Recenzent Aleksandar Bečanović ističe da upravo „Aurora“ po mnogo čemu predstavlja vrhunac autorove romaneskne avanture.

Podsjećajući na njegove prethodne romane „Privatna galerija“, „Paranoja u Podgorici“ i „Plaža Imelde Markos“, Bečanović opaža da su motivi, teme, detalji, koji su prisutni u njima, već doživjeli izuzetan stepen kreativne realizacije, a ovdje dodatno stilizovani i obogaćeni… „Zbog čega ’Aurora’ može da funkcioniše, čak i u nekom naknadnom osvrtu, kao tačka u kojoj se briljantno sustiču glavne autorske preokupacije, dok je prepoznatljiva piščeva narativna pozicija – koja majstorski spaja ’lakoću’ pripovijedanja i ozbiljnost izvučenih poenti – još zrelija i preciznija“, naglašava Bečanović.

„Brković čitaoce vodi na uzbudljivo putovanje u prošlost koja se desila ili u onu prošlost koja je mogla da se desi“, ističe Bečanović i dodaje da „autor kao pouzdan vodič koristi narativne strategije koje kao da je preuzeo iz posebno inspirativnih šahovskih partija. Slikovito i filmično opisane scene, autentični karakteri, originalni i interesantni dijalozi, lijepa naracija, uz strast prema šahu i fudbalu, jednako i umjetnosti, ali i vanvremenske likove poput Tina Ujevića, Radovana Zogovića, Milovana Đilasa, šahiste Bore Kostića, mitropolita Dožića, pa i niz drugih, stvarnih ili izmaštanih, doprinose kreiranju duha i atmosfere Podgorice tokom tridesetih godina prošlog vijeka.

Da bi ispričao priču ponekad moraš da vidiš i više nego što ima u slici. Kad gledaš, vidiš ono što obasja svjetlost, a ništa ne znaš o onome ispod svjetlosti…, prva je rečenica Balše Brkovića u romanu „Aurora“, nakon koje kreće voz i traka se odmotava…

 

Detalji

Datum:
16. avgusta
Kategorija događaja: