Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Veče sevdaha i mediteranskog pjevanja Gradski tamburaški orkestar Pljevlja

15. avg 2023.

Veče sevdaha i mediteranskog pjevanja

Gradski tamburaški orkestar Pljevlja

Stari grad Bar

21.00h

O orkestru Gradski tamburaški orkestar – Pljevlja, osnovan je 2010. godine, sa ciljem očuvanja bogate muzičke i tamburaške tradicije Pljevalja. Osnovali su ga ljubitelji i izvođači tamburaške muzike, kojima je tambura i ova vrsta muzike ljubav i hobi. Ideja za osnivanje Gradskog tamburaškog orkestra javila se tokom Evropskog tamburaškog kampa, koji je u Pljevljima bio održan 2009. godine.

Pedeset mladih tamburaša iz 15 evropskih država bili su u Pljevljima i u razgovoru sa ljudima koji vode tamburaški evropski kamp došli do ideje da bi trebalo da u Pljevljima postoji gradski orkestar, kako bi spojili nekadašnje iskustvo starih tamburaša i upotpunili sa novim stvarima koje sviraju mladi. Ubrzo zatim se formira Gradski tamburaški orkestar – Pljevlja čija je osnovna ideja vodilja bila sačuvati bogatu tamburašku tradiciju Pljevalja i muzičko nasljeđe Crne Gore.

Od osnivanja, pa do danas, Gradski tamburaški orkestar sarađivao je sa poznatim izvođačima među kojima izdvajamo Gorana Bregovića, Zorana Kalezića, Branku Šćepanović, Šukriju Serhatlića-Žutog, Zdravka Đuranovića kao i svjetski priznatu bluz pjevačicu Laurin Talese. Jedan su od rijetkih orkestara iz Crne Gore koji ima u svojoj biografiji upisan i nastup u Skopskoj Filharmoji, što je samo po sebi izuzetno priznanje za njihov dotadašnji rad. Članovi GTO Pljevlja ovog ljeta bili su dio Tamburaške filharmonije koju čine izvođači iz petnaest država, i produkcije sa preko 200 muzičara i članova mješovitog hora.

Trenutno u okviru orkestra nastupa 25 tamburaša svih uzrasta. U okviru orkestra postoji i Škola tambure koju pohađa petnaestak mladih Pljevljaka. Za 10 godina njihovog rada preko 200 mladih Pljevljaka je naučilo da svira žičane instrumente. Orkestar je, do sada, nastupao na mnogobrojnim festivalima i dobitnik je više nagrada za orkestarsko sviranje, kao i nagrada za soliste koji nastupaju u orkestru. Nagrade koje bi, ovom prilikom izdvojili su 3. nagrada Danku Petriću u kategoriji solista na festivalu ,,Bisernica Janike Blaža”.

Tu je i nagrada za umjetnički izraz na Svjetskom tamburica festu. Na Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara ,,Dr Sabro Šabanović” u Bijelom Polju nagrađeni su kao najbolji tamburaški orkestar u Crnoj Gori. Orkestar je dobitnik nagrade “20 novembar” Opstine Pljevlja. Osnivači su Festivala tamburaške muzike, 2010.god., koji je već prerastao u tradicionalni, a prepoznat je i kao jedan od prestižnih festivala u Crnoj Gori i regionu. Gradski tamburaški orkestar Pljevlja član je i Evropskog tamburaškog saveza, kao i Svjetske tamburaške asocijacije.

Details

Date:
15. avg 2023.
Event Category:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *