Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Festival horova: Hor “Jedinstvo”, Kotor i Hor “Zima”, Bar

19. juna 2018. od 21:30

Hor „Jedinstvo“ zvanično je osnovan 1839. godine, mada je zabilježeno da je grupa kotorskih pjevača djelovala i desetak godina prije službene registracije. Slogan Društva je „Pjesmom srcu – srcem rodu“. Himnu „Jedinstva“, povodom proslave pedesetogodišnjeg opstanka, 1889. spjevao je prot. Jovan Sundečić, a komponovao Dionisije Pl. Sarno San Đorđo. Osnovni cilj Društva je bavljenje kulturnim i prosvjetnim radom, a naročito crkvenim, umjetničkim i narodnim pjevanjem i na taj način čuvanje i njegovanje tradicije. Društvo raspolaže bogatom nototekom. Hor je imao mnogo uspješnih turneja u zemlji i inostranstvu (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Austrija, Mađarska, Švajcarska, Češka, Slovačka, Rusija, Grčka, Bjelorusija), i održao veliki broj koncerata i takmičenja u značajnim koncertnim prostorima (Kraljevska kapela Univerziteta, Bon; Katedrala Svetog Pantelejmona, Keln; Crkva Svetog Petra i zgrada UNIDO, Beč; Sala Ministarstva kulture Češke, Prag…) Neki koncerti su snimljeni za potrebe televizijskih kuća: DW, RTS, RTCG, RTRS, TV Korfu GR. Na 16. Jugoslovenskim horskim svečanostima (JHS) u Nišu (1996) hor je nagrađen „za najbolju interpretaciju muzike starog majstora“ (Orlando di Lasso: Super Flumina Babylonis). Na 17. JHS u Nišu (1998) hor je nagrađen „za autentično izvođenje srpske duhovne muzike prema hilandarskom zapisu, uspješnu interpretaciju djela iz najstarije epohe srpske duhovne muzike i njegovan horski zvuk“ a na 18. JHS u Nišu (2000) „za najbolju interpretaciju muzike starog majstora“ (Orlando di Lasso: Bon jour mon coeur). Godine 2008. u Prijedoru na Međunarodnom festivalu „Zlatna vila“ hor je nagrađen nagradom za najbolju interpretaciju starog majstora iz oblasti pravoslavne duhovne muzike. Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodijelila je Društvu „Izuzetnu Vukovu nagradu“ za 2004. godinu. Hor je bio učesnik 40. Mokranjčevih dana 2005. godine u Negotinu, kao i drugih festivala: Valjevo (2006), Pančevo (2009), Sombor (2010) i Budva Grad teatar (2012, 2013.) u Crnoj Gori. Hor je učestvovao i na međunarodnom takmičenju „Koložski blagovest“ u Bjelorusiji i osvojio prestižnu nagradu „Laureat II stepena“ u svojoj kategoriji u konkurenciji 30 horova.

Dirigent Mihajlo Lazarević (1971), diplomirao je na Akademiji umetnosti, Odsek Muzička akademija, podgrupa za opštu muzičku pedagogiju u Novom Sadu. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Darinke Matić Marović. Počasni je doktor nauka Evropskog Univerziteta. Vođenjem horskih ansambala bavi se od 1992. godine kao asistent u horovima AKUD „Sonja Marinković“ i „Sv. Stefan Dečanski“ u Novom Sadu. Od 1994. godine vodi „Jedinstvo“. Radi u Školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ u Kotoru kao profesor hora, dirigovanja i drugih teoretskih predmeta. Profesor je i u Bogosloviji „Sveti Petar Cetinjski“ gdje predaje crkveno pojanje i vodi hor te crkveno-prosvjetne ustanove. Od 2003. do 2007. učestvuje kao asistent dirigentima Darinki Matić Marović i Alex Innecco-u u okviru manifestacije „KotorArt“. Ostvario je nekoliko velikih turneja po srednjoj Evropi i izdao 7 muzičkih kompakt diskova.

Hor „Zima“ je osnovan 2015. godine u Baru. Bronzani je laureat Međunarodnog takmičenja horova u Herceg Novom. Do sada je učestvovao na festivalima kao što su: „Barski ljetopis“ (2017), „Živa ulica“ (Kolašin, 2017), Bozićni festival Dukley Gardens-a (2016, 2017).

Detalji

Datum:
19. juna 2018.
Vrijeme:
21:30
Kategorija događaja:

Mjesto

Šetalište kod Marine

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me