Željko Milović i Rajko Joličić

Željko Milović je crnogorski književnik, novinar i publicista. Rođen je u Baru, 1968. godine, gdje i danas živi. Bio je urednik Barskih novina, bARS-a (časopis za umjetnost) i Novih barskih novina. Od 1994. godine radi kao novinar, voditelj i muzički urednik u Radio Baru, gdje uređuje i elektronski portal BARinfo. Član je Udruženja književnika Crne Gore.

Od 1986. godine publikuje muzičke kritike, članke i eseje, kao i raznovrsne  tekstove vezane za probleme kulture i subkulture. Priređivač je tri zbornika Udruženja književnika Ars Antibari. Od 1994.godine, kada mu izlazi prva knjiga poezije Bandiera Rossa, pa do ove godine, kada je publikovao zbirku priča Povratak u Ulicu maršala Tita, objavio je jedanaest poetskih i proznih djela. Njegova  najnovija knjiga, kao sentimentalni vremeplov u šezdesete i sedamdesete godine prošlog vijeka, obuhvata pedeset istinitih priča koje opisuju galeriju slavnih Barana, sada već barskih legendi. Sem toga, samostalni je autor tri monografije i kourednik i koautor još dvije monografije vezane za Bar. Njegovo ključno djelo je monografija Crnogorska pop-rock muzika 1954-1991, pionirsko djelo iz ovog domena u Crnoj Gori. Dobitnik je književne nagrade Ćamil Sijarić za zbirku pripovjedaka za 2006/07. godinu i nekoliko nagrada za radio novinarstvo, uključujući i Grand Prix na Festivalu radijskog stvaralaštva Crne Gore 2010. godine. Prvi je laureat godišnje nagrade časopisa Komun@ za promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore, 2015. godine.

Književno veče na Barskom ljetopisu: Povratak u Ulicu maršala Tita (zbirka priča)

 

Rajko Joličić je poznati crnogorski pjesnik, novinar, glumac, humorista, satiričar i humanista, vječiti barski Đedo Mraz. Rođen je 1947. godine u malom ribarskom selu Krnjice, na obali Skadarskog jezera. Svoj novinarski angažman započeo je kao lutajući reporter u Radio Baru, nastavio kao autor brojnih radio emisija, a potvrdio se i kao TV stvaralac. Živi u Baru i radi kao autor jedne od najslušanijih emisija Radio Bara Selu u pohode.

U književnom svijetu prepoznatljiv je kao poeta čija su djela zastupljena u mnogim antologijama književnosti za djecu širom regiona, kao i u lektiri za najmlađe. Njegove pjesme prevođene su na više stranih jezika. Do sada je objavio dvadeset pet naslova pjesama za djecu i odrasle. Preko trideset njegovih pjesama za djecu i odrasle su komponovane i mnoge su već postale  hitovi. On je, takođe, jedan od  Dva gusara iz Bara, najizvodjenije predstave u istoriji grada pod Rumijom. Dobitnik je mnogih priznanja za svoje stvaralaštvo, između ostalih laureat je nagrade za sveukupno stvaralaštvo za djecu i mlade Stara Maslina.

Književno veče na Barskom ljetopisu: Priče ispod Stare masline

Moderator: Radomir  Petrić