Vatra kao odraz duše

Zimska scena „Barskog ljetopisa“ ulazi u svoju završnicu, a likovni program ovogodišnjeg izdanja iste je u četvrtak, 21. marta predstavio svog posljednjeg učesnika.

Tom prilikom, u Dvorcu kralja Nikole je, pod nazivom „Flame“ otvorena  izložba mlade crnogorske slikarke Jelene Vušurović sa Cetinja. Izložbu je otvorila dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog  programa.

„Najnoviji ciklus radova donosi raznovrsje ekspresija materijalizovanih na platnima uljanim i akrilnim pigmentima, kombinovanim tehnikama. Simbolički naziv ciklusa indikativnog značenja referira na unutarnji plamen, plamen duše, čije žarište tinja i rasplamsava u zavisnosti od poticaja, a oni su razni…Emotivna stanja, promjene raspoloženja, utisci, sjećanja,iskustva…sve se očituje na platnima Jelene Vušurović“,navela je Miranović, između ostalog,na otvaranju.

Jelenine radove odlikuju snažni pokreti i vrlo izražajna kombinacija kolorita, što sam naziv izložbe i nagovještava. Ova slikarka tvrdi da je već prve iskre tog plamena osjetila u djetinjstvu.

„Mislim da svaki umjetnik nosi to u sebi, i upravo mi umjetnici ne treba da puno pričamo nego zato slikamo, a onda ste vi tu da prepoznate našu energiju. Mislim da je ta energija kod mene uvijek postojala, još i kad sam bila dijete, dok je sada, kada sam već formirana kao čovjek i roditelj, ona sve jača i jača“, kazala je Vušurović.

Nakon osnovnih studija grafike na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju,Vušurović upisuje i specijalističke studije (smjer slikarstvo) koje je završila 2018. godine.Smatra da su akademsko obrazovanje i nadgradnja od izuzetne važnosti za uobličenje nečijeg talenta.

„Moj prvi susret je bio sa profesorom Aleksandrom Čilikovom prije upisa na akademiju koji mi je rekao da ja nisam književnica nego slikarka i da ne pričam puno o svojim djelima. Upravo zato je Akademija jako potrebna, sav taj kadar koji nas uči i svi ti akademski slikari. Taj rad koji podrazumijeva da slikajući provedemo od osam sati do šest uveče, pune četiri godine, od izuzetnog je značaja za naš razvoj“, istakla je ona.

Za svoje radove kaže da često asociraju publiku na velikane likovne umjetnosti, ali svaka slika donosi samo njen rad iza zatvorenihvrata ateljea,u momentima kada duša progovara.

„Iako Pikasa volim zbog njegovih stavova, ovo što vidite je lično moje, jedan iskreni bljesak koji ne znam ni ja sama zašto i kako izlazi iz duše. Mom senzibilitetu je najbliži formalizam, zbog toga štoga krasi sveden umjetnički izraz, bez nekog određenog sadržaja da bi bio dopadljiv”, rekla je Vušurović.

Izložba „Flame“ je otvorena za javnost narednih mjesec dana.

Posljednji martovski program, sljedećeg četvrtka, rezervisan je za ljubitelje pisane riječi.U Dvorcu kralja Nikole 28.marta u 20 časova biće održano autorsko veče Elvedina Nezirovića, književnika i novinara iz Mostara čiji stvaralački opus čini nekoliko knjiga poezije, jedan roman kao i nekoliko knjiga sabranih priča.