Trubadurski i sa naglašenim tonom zabave o problemima u društvu

Pretposljednji dan „Barskog ljetopisa“ bio je rezervisan za teatar. Gosti festivala u subotu su bili Nikola Nedić i Mario Jovev, koji su izveli predstavu „Exit“ teatra i Kazališta „Ulysses“: Cabaret – Koncert za žlice i gitaru.

Ovo nije bila klasična predstava. Sastavljena je zapravo od mozaika pjesama koje izvodi dvojac „Žlice & gitara“ koji čine dva mlada glumca. Još zanimljivijom je čini to što muziku na pozornici stvaraju koristeći kašike, mandoline i gitare. Iako trubadurski i sa naglašenim tonom zabave, govore odnosno pjevaju o problemima u društvu koji ih okružuju. Samo neki od njih su korupcija, kriminal, kapitalizam i iseljavanje mladih iz Hrvatske.

Tu se zapravo radi o poziciji mladog čovjeka u društvu uopšte. Predstava je mozaik više pjesama koje su duhovitih, satiričnih tekstova ali imaju i neku kritičku oštricu. Tema su i prosperitet mladih umjetnika, mladih ljudi. Vrlo je interaktivan način. Volimo pisati pjesme, sve je to autorski projekat. Pišemo poeziju koja je u nekoj mjeri angažirana, kazao je Mario Jovev.

Mentori na ovom projektu koji je bio ujedno i njihov diplomski ispit bili su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

Oni su nam pomogli napraviti ovu predstavu tako što su je dramaturški usmjerili. Kao što rekoh ovo je mozaik naših pjesama, naših izraza i ekspresija. To je bilo jako razbarušeno, a onda je Rade to nekako dramaturški poredao. Tako je sve od početka do kraja postala smislena cjelina. Raditi sa njima je bilo, kao i uvijek, veoma inspirativno, objasnio je Jovev dodajući kako je nastao ovaj nesvakidašnji duo.

Ovo je općenito produkt našeg zajedničkog umjetničkog sazrijevanja. Uz to što smo i kolege, ujedno smo i prijatelji. To je sferu diplomskog ispita dobilo kasnije, ali mi smo i ranije stvarali te pjesme koje su iskaz naših života, ljubavnih problema i pozicije mladog čovjeka, svega onoga što to nosi sa sobom, stresa koji to podrazumijeva. Počeli smo se zajedno smijat tome i tako je sve krenulo.