Selekcija književnog programa 30. Barskog ljetopisa

I u tridesetoj godini trajanja Festivala Barski ljetopis, književni program, koji je namijenjen zaljubljenicima u lijepu pisanu riječ i onima koji istinski vole knjigu, nudi sadržaje koji će u njima izazvati estetski doživljaj, što i jeste u osnovi svakog umjetničkog izraza. U minulih dvadeset devet godina Festivala učestvovala su brojna velika i značajna književna imena, a kako je Barski ljetopis multimedijalni ljetnji festival revijalnog tipa, izuzev pozorišnog segmenta, koji ove godine ima i takmičarski karakter, jubilej je prilika da se napravi mali presjek najnovije knjižne produkcije, kako barske i crnogorske, tako i regionalne književne scene.

Za razliku od prethodne decenije, kada se književni program odvijao kroz autorske večeri, odnosno dijalog moderatora i pisca o njegovom cjelokupnom stvaralaštvu, na jubilarnom Festivalu će se na Večernjoj sceni prezentovati, takođe u dijaloškoj formi, pojedinačni naslovi raznolikog žanrovskog profila koji su publikovani u prošloj i tekućoj godini. Naravno, podrazumijeva se da će biti zastupljeni već afirmisani i ostvareni autori, ali će takođe učestvovati i pisci čija su djela, iako vrijedna pažnje, nedovoljno eksponirana u javnosti. Barski ljetopis je inače prepoznatljiv, između ostalog, i po tome što je oduvijek pružao šansu i književnicima koji ne pripadaju prvom ešalonu, a pokazalo se da je mnogima od njih naš Festival bio odskočna daska za kasniji uspjeh na planu literature.

Književni program Večernje scene obuhvata ukupno dvadeset promocija knjiga, koje su raspoređene u tri cjeline: barsku, crnogorsku i regionalnu književnu scenu, a svaka od njih se realizuje u određenim danima u sedmici. Ponedjeljak je rezervisan za crnogorske autore, utorak za Barane, a nedjelja je dan kada će gostovati pisci iz regiona. Prezentacija pisanog stvaralaštva održaće se, po tradiciji, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, kultnom mjestu literarnih dešavanja koje okuplja veliki broj posjetilaca, i počinjaće u 21:00h.

Kako bi se uključilo što više učesnika iz grada domaćina, u okviru barske književne scene, u predviđenih pet programa, promovisaće se tri puta u toku jedne večeri po dvije najnovije knjige poezije, kratke proze i romana. Ove godine poetske knjige su objavili pjesnici Srđan Leković (zbirka pjesama „Reč i tišina“) i Slavica Milošević (poezija, mikro eseji  „Sve je rečeno, Ameli“). Kratku prozu, koja je vezana za Bar, publikovali su Željko Milović (zbirka priča „Povratak u Ulicu maršala Tita“) i  Rajko Joličić (kratke priče i anegdote „Priče ispod Stare masline“), a nove romane potpisuju Senad Karađuzović („Petoljetka Nedobrog Džejkoba“) i Vesna Leković („Društvene veze“). Jedno veče je upriličeno  za književni razgovor o romanu Emili Bronte „Orkanski visovi“ i održaće se pred premijeru istoimene festivalske pozorišne produkcije, a učestvovaće mlade profesorke književnosti iz barskih škola, Maja Simović i Marija Petrović Martinović, kao i dramska spisateljica Stela Mišković, koja je knjigu adaptirala za predstavu. I na kraju književnog dijela, organizator Festivala, Kulturni centar Bar, predstaviće svoje izdanje publikovano u čast jubileja,  drugi  tom zbornika radova „Pasaži iz Bara“, koji sadrži pedeset pet poetskih, proznih, esejističkih, publicističkih i naučnih priloga učesnika autorskih književnih večeri u periodu 2012-2016. Na promociji će, pored priređivača (Mila Čordašević) i izdavača (Ćazim Nikezić), učestvovati i pisci koji su zastupljeni u zborniku Sreten Vujović i Svetozar Savić. Kako su i svi moderatori književnih večeri koje se održavaju utorkom poslenici kulture iz Bara, ovaj set programa je u cjelini u znaku najnovijeg zavičajnog stvaralaštva.

Program posvećen književnicima iz drugih dijelova Crne Gore održava se ponedjeljkom i obuhvata učešće sedam autora iz naše zemlje koji su u čitalačkoj javnosti prepoznati po kvalitetu objavljenih djela. Promovisaće se takođe nove knjige ili njihova ponovljena izdanja različite žanrovske forme (od poezije, kratke proze i romana, preko putopisne reportaže do naučne studije), tako da će crnogorsku književnu scenu zastupati, kako tvorci lijepe književnosti, tako i naučni poslenici. Svoju mediteransku poeziju predstaviće Boris Jovanović Kastel (knjiga „Pozivno pismo suncu“); kratku prozu mladi pisac Nikola Nikolić (zbirka priča „Atakama“); romane: Kemal Musić („Nedokazive istine Lameka Ćisuma“), Nikola Malović („Jedro nade“) i Jovan Nikolaidis („Naši su životi bjekstva“); putopisne reportaže Slobodan Vuković („Suncokreti na Trafalgaru“) i naučnu studiju Sonja Tomović Šundić („Njegoševa filozofija čovjeka“).

Na jubilarnom Festivalu gostovaće i renomirani pisci iz okruženja, koji su značajni, ne samo u svojim sredinama, već i šire. Za njih je rezervisan termin nedjeljom, kada će se promovisati osam romana koji su visoko vrednovani i od strane zvanične književne kritike i u  čitalačkoj javnosti. Učešćem poznatih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije, Barski ljetopis tradicionalno njeguje kulturnu saradnju, a posjetioci će imati priliku da se bliže upoznaju sa vrijednim naslovima regionalne književne scene. Gostujući pisci su predstavnici svih zemalja u našem okruženju: iz Sarajeva učestvuju Goran Samardžić („Šumski duh“) i Hadžem Hajdarević („Gdje si ti ovih godina“); iz Zagreba Marina Vujčić („Susjed“); iz Ljubljane Aleš Čar („O podnošljivosti“); iz Beograda aktuelni laureat NIN-ove nagrade Ivana Dimić („Arzamas“) i najmlađi dobitnik ovog priznanja Vladimir Arsenijević („Ti i ja, Anđela“); iz Skoplja Sašo Dimoski („Alma Maler“), a iz dijaspore bosanskohercegovačka književnica Ljiljana Bulajić koja živi i radi u Kopenhagenu („Maska je imenica ženskog roda“).

Mila Čordašević, selektorka