Promocija novog romana Aleksandra Bečanovića

Novi roman Aleksandra Bečanovića „Arcueil – iluzorni almanah” biće promovisan u utorak, 10. jula, na platou Knjaževe bašte. Moderator  na promociji, koja počinje u 21h, biće Andrej Nikolaidis.  

O autoru

Aleksandar Bečanović, crnogorski pjesnik, prozaik, prevodilac, književni i filmski kritičar, je rođen u Baru 1971. godine. Radio je kao urednik kulture u crnogorskom nedjeljniku „Monitor“, sada je u uredništvu časopisa za kulturu „Plima“ i „Ars“. Dobitnik je književne nagrade „Risto Ratković“ za najbolju knjigu poezije u Crnoj Gori 2002, za knjigu „Mjesta u pismu“. Prevodi s engleskog, većinom filmsku teoriju. Filmski je kritičar „Vijesti“. Objavio je: „Ulisova daljina“ – poezija (1994), „Jeste“ – poezija (1996), „Ostava“ – poezija (1998), „Mjesta u pismu“ – poezija (2001), „Očekujem što će iz svega proizaći“ – zbirka priča (2005), „Žanr u savremenom filmu“ – filmska kritika (2005), „Preludiji i fuge“ – poezija (2007), „Opsjednutost“ – zbirka priča (2009), „Arcueil“ – roman (2015) i „Leksikon filmskih režisera“ – enciklopedijski poduhvat na više od devet stotina strana (2015). Dobitnik je EU nagrade za književnost za 2017.

O djelu

Roman „Arcueil – iluzorni almanah“ Aleksandra Bečanovića objavljen je u izdanju beogradske izdavačke kuće „Levo krilo“, u ediciji „Podzemna struja“. Bečanovićev roman je priča o „božanskom markizu“, francuskom misliocu, piscu i amblematičnom otpadniku, Markizu de Sadu. Riječ je o prvom romanu poznatog crnogorskog pjesnika, proznog pisca i filmskog kritičara i teoretičara.