Promocija časopisa “Pozorište” – jedinog posvećenom pozorišnoj umjetnosti u CG

U subotu, 7. jula, sa početkom u 21h, biće održana promocija časopsa “Pozorište”. U programu učestvuju: mr Vesna Tripković Samardžić, profesorica Fakulteta za strane jezike na Univerzitetu Mediteran u Podgorici, Bojana Jelovac, rediteljka i Slavojka  Marojević, urednica časopisa „Pozorište“ i izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta, kao i Radmila Škuletić, učenica Baletske škole „Princeza Ksenija“. 

Časopis „Pozorište“ je jedinstvena publikacija te vrste u Crnoj Gori i rijetka u regionu. Izdavač je JU „Nikšićko pozorište“, koje se pored pozorišne produkcije, bavi i izdavačkom djelatnošću. Riječ je o periodičnoj publikaciji (četiri broja godišnje, odnosno u pozorišnoj sezoni). Izdavač je „Nikšićko pozorište“, a prvi brojevi objavljeni su davne 1956.godine, u tadašnjem narodnom pozorištu, u Nikšiću. Časopis je obnovljen 2006. godine i do sada je objavljen 31 broj. Izlazi u formatu A4, štampa je digitalna, korice su u koloru, a sadržaj u crno-bijeloj tehnici. Štampa se u 300 primjeraka i distribuira kao besplatan primjerak u skladu prema važećom zakonskom regulativom u Crnoj Gori. Ima svoj kubis broj kod Centralne narodne biblioteke „Đurđe Crnojević“ i dostupan je kao izvor podataka svim bibliotekama u svijetu. Objavljuje se kao online izdanje na web stranici www.niksickopozoriste.me, u linku časopis „Pozorište“. U elektronskoj formi, putem mejla distribuira se na oko 500 adresa u Crnoj Gori i svijetu.
Uređivačka koncepcija časopisa počiva na informativnoj, afirmativnoj i edukativnoj osnovi, što u krajnjem za cilj ima, prije svega, afirmisanje dramskog stvaralaštva u Crnoj Gori i regionu, te institucionalno povezivanju tatarskih produkcija i drugih ustanova koje se bave pozorišnom djelatnošću, čuvanje i njegovanje teatarske, kao jedine efemerne umjetnosti, koja sublimira sve druge vidove umjetničkog izražavanja. „Pozorište“ pored informativnog dijela sadržaja, u dijelu sadržaja Nove drame, objavljuje dramske tekstove afirmisanih i manje afirmisanih dramskih pisaca iz Crne Gore i regiona. U dijelu sadržaja Teatrologija/Teatrografija, časopis objavljuje naučne radove akademskih profesora, eseje dramskih stvaralaca, teatrologa i teatrografa i drugih naučnika iz oblasti humanističkih nauka.
„Pozorište“ je do sada imalo promociju na Međunarodnom festivalu glumca Nikšić 2016 i na Bijenalu crnogorskog teatra 2017, a ove godine pored programa „Barskog ljetopisa“ 2018, selektovan je za A program 48. Festivala dramskih amatera u Bijelom Polju. Preliminarno je najavljena njegova promocije na budvanskom Festivalu „Grad teatar“.