Predstava “Kad je Niče plakao” u zatvorenoj sali Doma kulture u utorak, 30. jula

Predstava “Kad je Niče plakao”, u režiji Gorana Jevtića, biće odigrana u utorak, 30. juna u zatvorenoj sali Doma kulture, u okviru takmičarskog pozorišnog programa 32. “Ljetopisa”. Predstava počinje u 21:30h, a karte za nju se mogu kupiti na info pultu ispred Dvorca svakog dana od 18h do 22h i, na dan igranja, na biletarnici Doma kulture. Iste se mogu rezervisati pozivom na broj telefona 068/278-760. Cijena karte je 5 eura. 

 

Kulturocilin

„KAD JE NIČE PLAKAO“

po istoimenom romanu Irvina D. Jaloma

Režija: Goran Jevtić

Dramatizacija: Jordan Cvetanović

Igraju: Ljubomir Bandović, Goran Jevtić, Katarina Marković, Vanja Milačić, Sara Pejčić i Dimitrije Stajić

 

O predstavi:

Predstava „Kad je Niče plakao“ inspirisana je istoimenim romanom Irvina Jaloma, jednog od najčitanijih savremenih svjetskih pisaca.
U pitanju je priča o rađanju psihoanalize, o izdvajanju pojedinca iz mase, priča o susretu tri genijalna uma – Jozefa Brojera, Sigmunda Frojda i Fridriha Ničea – susretu koji će promijeniti savremeno razumijevanje čovjeka.

Riječ reditelja:

„Kao retko kada, dogodi se da jedan roman postane neprikosnoveni svetski bestseler, a da pritom ne izgubi svoj umetnički i intelektualni autoritet. Roman Irvina Jaloma je upravo to. Statistike kažu da je među svetskom populacijom koja čita romane, svaki treći pročitao „KAD JE NIČE PLAKAO“, što ga svrstava u jedno od najpopularnijih dela ikada napisanih. Ovaj komad počinje molbom filozofkinje Lu Salome doktoru Brojeru, da primi na lečenje mladog i nepoznatog filozofa Fridriha Ničea. Problem je u tome što Niče neće pristati ako sazna da je upravo Lu urgirala na tome jer su odnedavno prekinuli sve odnose i ona smatra da je ona uzrok njegove patnje i narušenog zdravlja. Dr Brojer nalazi način da se sretne sa Ničeom i počinju njihovi stalni susreti u kojima se polako odmotava gusto i teško razmrsivo klupko Ničeovih problema, strahova, nasleđa, nerazjašnjenih porodičnih problema, ljubavnih nemogućnosti, strasti, filozofskih nedoumica i pitanja bez odgovora, jednom rečju svega sto čini život bilo koga od nas.

Tokom tih seansi otkriva se podjednako zamršeni unutrašnji svet i samog doktora Brojera. I dok otkrivamo i tajne njegovog bića, koje ne sme da pokaže, kao ni slabosti jer je upravo on taj koji bi trebalo da leči, prisustvujemo uzbudljivom, gotovo trilerskom zapletu i preplitanju unutrašnjih borbi, koje vode katarzi ova dva blistava uma, čiji će rad promeniti tok istorije i uticati na živote svih nas. Tokom samih seansi rađaju se tehnike i ideje za lečenje koje će kasnije biti artikulisane u ono što danas nazivamo psihoanalitički metod lečenja. Svedok ovog procesa je i mladi doktor Frojd, Brojerov saradnik koji polako uviđa plodonosnost i značaj „lečenja razgovorom“. Pitanja koja čekaju svoj odgovor i traže ga u najskrivenijim kutovima naše podsvesti su ista ona pitanja koja muče svakog čoveka, dakle i svakog gledaoca. Odnos sa porodicom, traume, nasleđa, u suprotnosti sa željama i osećanjima, moralne norme, društveni poredak koji nam je dalek, pitanja religioznosti, izdaje, snovi, značenja, strahovi, seksualnosti, besmisao…“

Goran Jevtić

 

O REDITELJU:

Goran Jevtić (1978, Beograd) diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2001. godine, u klasi profesorke Biljane Mašić. Član je ansambla pozorišta „Boško Buha“ u Beogradu. Učestvovao je na preko 60 domaćih i internacionalnih pozorišnih i filmskih festivala. Od 2012. godine radi kao docent na katedri za glumu Akademije umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada za glumačka ostvarenja. Prije dvije godine je režirao svoju prvu pozorišnu predstavu ,,Kralj Ibi“, koja je postigla veliki uspjeh kako u Srbiji, tako i u regionu. Predstava ,,Kralj Ibi“ je rađena po tekstu Alfreda Žarija, jednog od najzanimljivijih autora s početka XX vijeka, tvorca pata fizike, koji u sebi objedinjuje vodviljsko djelo sa skaradnim, razuzdanim humorom, istovremeno uspijevajući da jednim novim humorističkim postupkom pokaže surovu stranu ljudske prirode, što je bio značajan i prvi slučaj na svjetskoj pozornici i u umjetnosti uopšte. ,,Kad je Niče plakao“ je njegova druga režija predstave koja je nastala inspirisana istoimenim djelom Irvina Jaloma, jednog od najčitanijih savremenih svjetskih pisaca. Pored režije, Goran Jevtić u ovoj predstavi tumači i ulogu Fridriha Ničea.