Počele probe za ovogodišnju pozorišnu produkciju „Ljetopisa”

Probe za predstavu „Don Kihot“, pozorišnu produkciju ovogodišnjeg „Barskog ljetopisa“, počele su 5. juna u Gradskom pozorištu Podgorica, koji je ujedno i koproducent ovog ostvarenja.

Kao sopstveni projekat na osnovu Servantesovog romana i po motivima istog, u dramatizaciji Vedrane Božinović, komad će režirati Andraš Urban, jedno od najeminentnijih rediteljskih imena u regionu.

U prvoj fazi, ekipa će raditi u prostorijama Gradskog pozorišta nakon čega će sa radom nastaviti u Baru gdje će, 20. jula, u okviru 32. „Barskog ljetopisa“ biti održana premijera. „Don Kihot“ će, na repertoaru Gradskog pozorišta, biti od naredne sezone.

Ansambl ove predstave čine crnogorske glumice: Branka Femić Šćekić, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović, Vanja Jovićević i Anđelija Rondović. Za scenografiju je zadužena Smiljka Šeparović Radonjić, muziku potpisuje Irena Popović, dok je kostim djelo Line Leković.

Urbanovo viđenje Servantesovog djela, koje se po mnogim tumačenjima smatra prvim modernim romanom svjetske književnosti, odnosi se na prepoznavanje donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas kao obračuna sa samim sobom i sa određenim društvenim licemjerjem i manipulacijama.

Prema njegovim riječima, borba za ideale potkovana čvrstom moralnom vertikalom je u samom startu osuđena na propast, na apsurd, pa samim tim i na ismijavanje.

Čovek koji se bori ubeđuje se od strane normalnog, konvencionalnog sveta da to što vidi u svojoj paralelnoj stvarnosti je samo privid, to što misli je ludilo. Ideali i realnost su u sukobu. Misliti drugačije je ludilo. Izražavati se metaforično je ludilo. Živeti život sanjara je klinička dijagnoza. Plemenitost i plemeniti bunt je osuđen na propast. Uzaludan je. Voditi borbu unapred osuđenu na propast. Borba za rodnu ravnopravnost je uzaludna. Vrednosti svakodnevnog i profanog su zabetonirani. Uloge su zabetonirane. Svet se ne menja. Ali borba traje (a vizure se menjaju)“, istakao je Urban.

Ovo je prva režija Andraša Urbana na „Barskom ljetopisukojom  Festival ujedno afirmiše već utemeljenu ideju o saradnji i povezivanju domaćih pozorišnih subjekata i crnogorskih glumaca sa renomiranim i regionalno priznatim rediteljskim imenima.