Otvorena izložba fotografija „Testament“ Peđe Đonovića

U Dvorcu kralja Nikole, u četvrtak veče otvorena je druga izložba likovnog programa 32. „Barskog ljetopisa“. Pod nazivom „Testament“ izložene su dvadeset dvije fotografije Peđe Đonovića, fotografa sa Cetinja.

Fotografiju je, kako je Đonović zapisao, doživljavao kao način bilježenja prolaznosti vremena i vid umjetnosti koji mu omogućava izražavanje unutrašnjih osjećanja i ideja. Bio je član Udruženja profesionalnih fotografa Crne Gore, a nakon njegove smrti Sonja Đonović, umjetnikova majka, kolekciju fotografija poklonila je Narodnom muzeju Crne Gore.

Čast da ovu izložbu otvori, 16 godina nakon Đonovićeve smrti, imao je istoričar umjetnosti Slobodan Vušurović.

Tragajući za tajanstvenim smislom egzistencije, kako kaže Vušurović, Peđa Đonović je moguće odgovore iskazao kroz medij fotografije.

„Jaje je nosilac semantičkog i simboličkog sadržaja „Testamenta“ koji se može sagledati u rasponu raspoloživih religioznih tumačenja – od jajeta kao osnovnog „nukleusa“ života pa do njegovih vaskrsenjskih znamenja. Jaje je i i glavni nosilac naracije u kome je skoncentrisana sva snaga i simbolika iskaza, i kroz čije će se formalne i kompozicione varijetete prenositi ideja spasenja“, kazao je Vušurović na svečanom otvaranju.

Rani odlazak Peđe Đonovića prekinuo je i ostavio nepotpunim biblijski ciklus fotografija, ali i ova 22 rada svjedoče o izuzetnoj snazi njegovog likovnog rukopisa.

Izložba je za posjetioce otvorena do 01. avgusta.