“Orkanski visovi” zakazani za samu završnicu Festivala

Pozorišni program Ljetopisa biće završen ponovnim igranjem „Orkanskih visova“, koprodukcije Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, koju je režirala Dora Ruždjak Podolski. Još dva igranja, kojima Festival ulazi u završnicu zakazana su za subotu 19. avgust i nedjelju 20. avgust u Starom Baru, sa početkom u 21:30h. Karte za predstavu su u prodaji na biletarnicama u Starom gradu i Domu kulture u terminima od 10h do 12h i od 17h do 21h.

Umjetnička ekipa:

 • Režija: Dora Ruždjak Podolski
 • Dramatizacija i dramaturgija: Stela Mišković
 • Scenografija: Jelena Tomašević
 • Kostimi: Lina Leković
 • Muzika: Slobodanka Bobana Dabović

U predstavi igraju:

 • Hitklif: Miloš Pejović
 • Keti: Ana Vučković
 • Neli: Katarina Krek
 • Hindli: Dejan Ivanić
 • Frensis: Branka Stanić
 • Edgar: Emir Ćatović
 • Izabela: Jelena Simić
 • Ernšo: Simo Trebješanin
 • Herton: Ognjen Raičević

O rediteljki

Dora Ruždjak Podolski je renomirana hrvatska rediteljka koja je do sada režirala sadamdesetak dramskih, operetnih i opernih naslova, među kojima su i: Madama Butterfly (Puccini), Traviata (Verdi), Tragedija mozgova (Kamov), Chicago (Kander – Fosse – Ebb), Priča o vojaku(Stravinski – Ramuz), Ljepotica i zvijer (Woolverton – Rice – Ashman), La Boheme (Puccini), San ljetne noći (Shakespeare), Žena – bomba (Sajko), Acis i Galatea (Handel), Slučajevi običnog ludila (Zelenka), Carmen (Bizet), Cabaret (Masteroff – Ebb – Kander), Regoč (I.B. Mažuranić), Dorothy Gale (Zajec), Ana Karenjina (Tolstoj), Amadeus (Schaffer), Posljednji dani mira (Vidić). Režirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u GK „Komedija“, GK „Trešnja“, ZKM-u, GDK „Gavella“ i dr., te u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Kanadi.

S Frankom Perković 2001. osnovala je Kazališnu udrugu frustriranih redatelja (KUFER), koja je afirmisala niz mladih umjetnika, reditelja, glumaca, plesača i koreografa. Od 2012. godine vodi Umjetničku organizaciju „Ruždjak i Perković“ (RUPER). Dobitnica je nagrade Goran za mlade pjesnike, nagrade za režiju Postojanog kositrenog vojnika na „Naj, naj“ festivalu (2006.) te Nagrada hrvatskog glumišta za režiju Chicaga (2004.), Ljepotice i zvijeri (2008.) i Madame Buffault (2015.).

Autorka je knjige stihova Šetač i libreta opere Komorni trio Olje Jelaska, te teksta Rent a friend koji je napisala zajedno s rediteljem Sašom Božićem (nagrada ASSITEJ-a 2012.).

Režirala je dodjele nagrade „Crni mačak“, Hrvatske diskografske nagrade „Porin“, Nagrade hrvatskog glumišta, Svečano otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara, te Svečanost pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

Ljubavni napitakČarobna frulaSlavuj, Madame Buffault Agrippina, projekti triju umjetničkih akademija i TTF-a koje je vodila i režirala, nagrađeni su Posebnom rektorovom nagradom (2008., 2010., 2013., 2015. i 2016.), a Čarobna frula i La Boheme (predstava HNK Split) i nagradom „Milka Trnina“.

Predstave Rent a friend, ChicagoLjepotica i zvijer i Cabaret nagrađene su Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini. Bila je direktorka dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara od 2009. do 2012. godine.

Predaje glumu na Muzičkoj akademiji i Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

O dramskoj spisateljici

Stela Mišković je završila Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju 2012. godine, odsjek dramaturgija i scenario, gdje je nagrađena za najboljeg studenta fakulteta Dramskih umjetnosti od stane Biroa za Naučnu, Obrazovnu, Kulturnu i Tehničku saradnju Crne Gore.

Potpisuje dramaturgiju predstava Očevi su grad(ili) (CNP), Žene koje čiste(CNP), Povratak (CNP), Peti Park (Bitef Teatar), Dunjaluk (Bitef teatar), Čuvari tvog poštenja (Gradsko pozorište Podgorica). Potpisuje autorsku adaptaciju teksta Emilija Karbaljida Ruža sa dva mirisa (NVO „Or“) i adaptaciju romana Let iznad kukavičjeg gnijezda (Zetski dom). Bila je asistent dramaturga na predstavama Jaja (CNP) i Ribarske svađe (CNP).

Potpisuje scenarije za TV dramu Vjeridba (RTCG), dokumentarni film Podgorica – Mirkova Varoš, kratke igrane filmove High art i Film u boji.

2016. godine pobijedila je na konkursu RTS-a sa scenariom za dječiju emisiju Sve(t) je bajka. Koautorka je scenarija dugometražnog filma Uteg (Hrvatska). Bila je saradnica na scenariju za kratke igrane fimove Mali Nindža i Anđeli i Kamioni.

Od 2013. godine je koordinatorka tima kritike na teatarskom internacionalnom festivalu MESS, Sarajevo. Zajedno sa pet dramaturga, pod mentorstvom Ljubomira Đurkovića vodi radionice kreativnog pisanja Jedan Čin pod pokroviteljstvom EU Colective Plays.