“Orkanski visovi” na prvoj pozorišnoj turneji u Srbiji

Predstava “Orkanski visovi”, koprodukcijsko ostvarenje festivala “Barski ljetopis” i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, gostovaće u pozorištima u Beogradu, Somboru i Novom Sadu, od 7. do 9. aprila,  u sklopu svoje prve pozorišne turneje u Srbiji.

Režiju za ovaj komad, rađen po motivima romana Emili Bronte, potpisuje Dora Ruždjak Podolski, renomirana hrvatska rediteljka dok su dramatizacija i dramaturgija povjereni crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković.

Ovaj klasik svjetske književnosti, postavljanjem na Večernju scenu jubilarnog 30. Barskog ljetopisa 2017.godine, doživio je ujedno i svoju prvu dramatizaciju na Balkanu, a prema ocjenama pozorišne kritike “Orkanski visovi” su predstava koja snagom narativne strukture, izvanrednom glumom i inteligentom režijom zavrijeđuje pažnju publike.

Protekle godine, na festivalu mediteranskog teatra “Purgatorije”, predstava je, jednoglasnom odlukom žirija, nagrađena specijalnim priznanjem za umjetničko dostignuće, a pozorišna publika u Srbiji imaće priliku da je vidi prvi put.

Na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu, Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, 7,8. i 9. aprila, publika će uživati u glumačkim bravurama sjajnih Miloša Pejovića i Ane Vučković u ulogama Hitklifa i Keti. Ostale uloge povjerene su talentovanim crnogorskim glumcima Emiru Ćatoviću , Katarini Krek, Dejanu Ivaniću, Branki Stanić, Jeleni Simić, Danilu Čelebiću i Ognjenu Raičeviću.

Prema riječima Ksenije Popović, direktorice festivala Barski ljetopis” i glavne producentkinje, proces od nastanka predstave do prve turneje bio je dug i mnogo je toga moralo da se dogodi kako bi najzad uspjeli da krenu na put.

„Prije svega, valjalo je ostvariti odnose uzajamnog povjerenja sa ovakva tri prestižna teatra, i reference koje bi predstavu preporučile za nastup u tim kućama. Zatim je trebalo obezbijediti određena finansijska sredstva, u čemu nas je još jednom podržalo Ministarstvo kulture, koje jasno pokazuje sluh prema ambicijama institucija kulture da kvalitetne sadržaje predstave van Crne Gore. Na kraju, sama rediteljka je morala da doputuje i adaptira predstavu za igranje kroz portal, s obzirom na činjenicu da je ona za zatvorenu scenu režirana tako da i glumci i publika budu zajedno na sceni. Kroz portal predstava ima drugačiju atmosferu, nama neobičnu i novu, ali je ostala netaknuta njena suština, a to je emocija koju budi prema priči jednog nesrećnog, napuštenog i godinama zlostavljanog djeteta koje je dovedeno u porodicu, uzdignuto na nivo ravnopravnog člana, da bi zatim bilo vraćeno u položaj nesrećnog, napuštenog i godinama zlostavljanog čovjeka koji se, kad sve izgubi, okreće osveti kojom uništava sebe i osobu koju voli. Nije Emili Bronte napisala savršen roman, ali su ga Hitklif i njegova ljubav po svaku cijenu svrstali među omiljene naslove u istoriji svjetske književnosti”, istakla je Popović.

Roman Orkanski visovi”, od koga je krenuo rad na predstavi, sasvim otvoreno govori o ljudskim manama i  ne skriva čovjeka i njegove svijetle i mračne strane.

„Bronte vrlo hrabro sprovodi tabu temu zlostavljanog djeteta, Hitklifa, koji dolazi u tuđu porodicu bez ikakvog pedigrea. Sa tom tematikom, usvajanjem djece, mi se i danas mučimo. Radeći na ovom komadu uvidjela sam da Bronte prvi put u istoriji književnosti govori o razvodu. Bronte je samim tim hroničar svega što se nama danas događa. Mi živimo slobodnije, ali istovremeno opterećenije“, kazala je Ruždjak Podolski.

Dramatizacija Stele Mišković progovara o izborima koje pravimo, načinu na koji se nosimo sa njima, načinu na koji prihvatamo tuđe izbore, dosljednosti koju imamo u odnosu na ono što smo izabrali i zašto pravimo izbore sa kojima nismo spremni da živimo.

Scenografiju predstave potpisuje Jelena Tomašević, kostimografiju Lina Leković, dok je za muziku bila zadužena Slobodanka Bobana Dabović.

 

Detaljnije informacije o igranjima i prodaji karata:

  • Narodno pozorište u Beogradu, scena “Raša Plaović”, nedjelja, 7. april u 20:30h

            www.narodnopozoriste.rs 

  • Narodno pozorište Sombor, Velika scena, ponedjeljak, 8. april u 20h

           www.npozoristeso.co.rs

  • Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, scena “Pera Dobrinović”, utorak, 9. april u 19:30h

          www.snp.org.rs