Obrazloženje o dodjeli pozorišnih nagrada 30. Barskog ljetopisa

Žiri 30. Barskog ljetopisa, prvog takmičarski profilisanog festivalskog izdanja, u svojoj 3 decenije dugoj istoriji, dodijelio je nagrade u 3 kategorije. Selekcija pozorišne kritičarke Maje Mrđenović, u kojoj se prepliću različite teatarske estetike, zanimljivi, provokativni i uzbudljivi dramski predlošci kao i eho novih  trendova  u rediteljskim i glumačkim postupcima, žiriju je dala snažne razloge da nagrade definiše u kategorijama za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i za najbolju režiju. Presjek  pozorišne produkcije takmičarskog dijela selekcije u sebi je sadržao legende pozorišne regionalne scene sa jedne, a i nove talente i buduće zvijezde sa druge strane.

Žiri u sastavu: Jelena Milošević – dramska spisateljica, Branko Ilić – glumac i Danilo Marunović – reditelj, jednoglasnom odlukom nagradu za najbolju mušku ulogu na Festivalu dodjeljuje Borisu Isakoviću, za uloge Oca i Tajkuna u Predstavi „Nova doba“, u režiji Dina Mustafića, a u produkciji Bitef teatra i Art Hub-a. Isaković je raskošnom glumačkom tehnikom igrajući nekoliko likova, karakterno, ideološki, vrjednosno i moralno suprotstavljenih,   servirao osnovnu rediteljsku ideju  komada o redefiniciji i hipokriziciji sistema vrijednosti novog doba na Balkanu.

Nagradu za najbolju žensku ulogu, žiri dodjeljuje Mirjani Karanović, za uloge Direktorke i Majke u predstavi „Novo doba“. U jedinstvenom stilskom maniru koji levitira kroz fine nijanse različitih komičkih sredstava, Karanović samouvjereno vlada scenskim prostorom i radnjom, briljantno se poigravajući sa stereotipima žena sa Balkana iz drugačijih socijalnih konteksta.

Nagradu za najbolju režiju, žiri dodjeljuje crnogorskom reditelju Borisu Liješeviću, za predstavu „Pijani“, Ateljea 212. Bizarni rediteljski, glumački, stilski i žanrovski ključ, kojeg je ansambl na čelu sa rediteljem ustanovio, rezultira urnebesnim pasažima, visokim glumačkim rezultatima i snažnim društvenim angažmanom, karakterističnim za komediografski žanrovski korpus. Upravo je to majstorsko rediteljsko žongliranje između groteske, farse i vodvilja, najveća vrijednost predstave, jer iskrenom, tačnom i talentovanom pozorišnom igrom, ansambl predstave brutalno ismijava mentalitetske stereotipe našeg naroda .

Festival Barki ljetopis donio je odluku da uruči i Nagrada za izvrsnost kolektivne igre ansambla i to glumačkom ansamblu predstave „Penelopijada“, u režiji Dragane Varagić, a produkciji Centra za kulturu Tivat, koja se na izuzetan način koristi  gotovo svim potencijalima što ih ljudsko tijelo nudi – mimikom, pokretom, plesom, govorom, pjevanjem, klasičnom glumom. Izmjenjujući i kombinujući ova izražajna sredstva u zadivljujućem ritmu, glumice se ovidijevski preobražavaju, nadmoćno i sugestivno dočaravajući hor obješenih služavki, ali i različite likove i životinje. Prenoseći kompleksna osjećanja i značenja, krajnje precizna i usklađena suigra na minimalistički, suptilan, a snažan način začarava nas pripovijedanjem.