Glumačka postava ovogodišnje festivalske produkcije “O miševima i ljudima”

Ljetnji pozorišni program Barskog ljetopisa  i ove godine uključuje veliku produkciju inspirisanu klasičnim djelom svjetske književnosti. U pitanju je komad „O miševima i ljudima“, po motivima istoimenog romana Džona Stajnbeka.
Predstavu koju Barski ljetopis postavlja u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice, režiraće jedan od najuspješnijih reditelja u regionu, Dino Mustafić. Premijera je zakazana za 23. jul, u Baru. Reprize se igraju 24. i 25. jula, kao i 06. avgusta.
Dramatizaciju i dramaturgiju predstave „O miševima i ljudima“ potpisuje Stela Mišković. Za scenografiju je zadužena Smiljka Šeparović Radonjić, kostimografiju Lina Leković, dok će uloge tumačiti: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Vule Marković, Dejan Đonović, Branko Ilić, Marija Đurić, Pavle Ilić i Božidar Zuber.

Milivoje Mišo Obradović je rođen u Podgorici, 1982. godine. Akademiju umetnosti je završio u Novom Sadu, u klasi prof. Vide Ognjenović i prof. Ljuboslava Majere, 2005. godine. Od 2008. godine član je ansambla CNP. U matičnom pozorištu ostvario je veliki broj uloga u komadima među kojima su: „San ljetnje noći“, „Don Žuan“, „Ovo nije ono što mislite da jeste“, „Revizor“, „Gorski vijenac“, „Vjera ljubav nada“, „Leksikon YU mitologije“, „Dobra smrt“, „Ribarske svađe“, „Očevi su gradili“, „Everyman Đilas“, „Allegretto Albania“, „Urnebesna tragedija“, „Orestes in peace“, „Šćeri moja“, „Bura“. U ostalim crnogorskim pozorištima igrao je u predstavama: „Lukrecija iliti Ždero“, „Instant seksualno vaspitanje“, „Dobro drvo“, „Otelo“, „Ne igraj na Engleze“, „“Otomobilski pohod na Crnu Goru“, „Iz X u X“, „19. Decembar: dan poslije“, „Vladimir i Kosara“, „Kako rastu veliki ljudi“. Tu su i brojne uloge u pozorištima u Beogradu i Novom Sadu, kao i u filmskim ostvarenjima: „Srce je mudrih u kući žalosti“, „Lokalni vampir“, „Podunavske Švabe“, „Apofenija“, „Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“, „Ispod mosta među stijenama“, „Iskra“ (uloga: Gojko); serijama: „Budva na pjenu od mora“, „Dojč caffe“, „Božićni ustanak“. Osvojio je brojne nagrade i priznanja za svoj rad:  Godišnja nagrada CNP za uloge u predstavama „Dobra smrt“ i „Leksikon Yu mitologije“ 2012; Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje u predstavama „Vjera ljubav nada“ i „Lukrecija iliti Ždero“ na Bijenalu crnogorskog teatra 2012; Specijalna nagrada za ulogu u predstavi „Dobro drvo“ na festivalu „Zvezdarište“ 2013; Nagrada za najbolju epizodnu ulogu u filmu „Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ – festival „Mojkovačka filmska jesen“ 2015, Velika nagrada CNP za ulogu Semjona Semjonoviča Podsekaljnikova u predstavi „Samoubica“ Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića 2017.

Miloš Pejović (1985, Herceg Novi) je crnogorski glumac mlađe generacije. Do sada je tumačio brojne uloge, kako u dječjim predstavama Gradskog pozorišta, tako i u predstavama na Velikoj sceni CNP-a i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“. Pamti se njegova uloga u predstavi „Ulcinjski gusar“, a zapaženi su i nastupi u pozorišnim komadima: „Vladimir Kućović“, „Ribarske svađe“, „Četvrta sestra“, „San na Božić“, kao i u diplomskoj predstavi „Žabar“. U autorskom projektu Radmile Vojvodić, predstavi „Everyman Đilas“, kojim je CNP obilježilo 60 godina postojanja, Miloš Pejović takođe tumači jednu od uloga. Glumio je i u filmovima studenata režije sa FDU na Cetinju, a angažman je ostvario i u okviru popularne serije „Budva na pjenu od mora“, koja se emitovala na TVCG. Tumačio je jednu od glavnih uloga u filmskom ostvarenju „Ispod mosta, među stijenama“. Miloš Pejović je bio voditelj glavnog programa na Hercegnovskom filmskom festivalu, za koji kaže da mu je pomogao da se upiše na Fakultet dramskih umjetnosti.

Pavle Ilić je rođen 1973. godine u Tuzli. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi redovnog profesora Bora Stjepanovića. Stalni je član ansambla Gradskog pozorišta od 1999. godine. Ostvario je brojne uloge u predstavama u matičnom pozorištu, među kojima su: „Zauvijek tvoj“, „Spašavaj se svoje žene“, „Arlekin, sluga dvaju gospodara“, „Ljubavna priča o Henriku i princezi Harijeti“, „Julija i Romeo“, „Vilenjak“, „Petar Pan“, „Vladimir i Kosara“, „Instant seksualno obrazovanj“, „Lažljivci“, „Više od terapije“, „Sedam dana“, „Bajka o ribaru i ribici“, „Čuvari tvog poštenja“. Glumio je i u komadima Crnogorskg narodnog pozorišta: „Konte Zanović“, „Princeza Ksenija od Crne Gore“, „Gorski vijenac“, „Šćepan mali“. Zapažene su i njegove uloge u filmu i seriji: „Pogled sa Ajfelovog tornja“, „U ime oca i sina“, dokumentarno-igrani film „Voda je puštena na gospođin dan“, serija „Budva na pjenu od mora“, itd.

Branko Ilić je rođen 1977. godine u Tuzli, u Bosni i Hercegovini. Po završenoj osnovnoj školi upisuje su u gimnaziju u Baru, u Crnoj Gori, a zatim 1996. godine upisuje se na FDU na Cetinju u klasi prof. Borislava Stjepanovića. Fakultet završava 2000. godine, prosječnom ocjenom 9. Po završetku studija potpisuje ugovor o pripravničkom radu sa Gradskim pozorištem u Podgorici. Nakon isteka pripravničkog staža, potpisuje ugovor na FDU na Cetinju i započinje asistentski rad pod mentorstvom red. prof. Stjepanovića i istovremeno nastavlja honorarni angažman u Gradskom pozorištu čiji je stalni član i danas. U nastavi ostaje aktivan i 2006. godine započinje rad kao asistent i predavač u Osijeku na ADU. Magistrirao je 2012. pod mentorstvom red. prof. Branislava Mićunovića, magistarskim radom „Organskom igrom do umjetnosti“. Rad je ocijenjen najvišom ocjenom. 2016. godine je na fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju izabran u zvanje docent na predmetima Gluma i Rad s glumcem. Ostvario je na desetine uloga u skoro svim pozorištima u Crnoj Gori u predstavama među kojima su: „Pipi Dugačarapa“, „Zauvijek tvoj“, „Arlekin, sluga dvaju gospodara“, „Vladimir i Kosara“, „Spašavaj se svoje žene“, „Lažljivci“, „Instant seksualno vaspitanje“, „Kod Nojeve barke u osam“, „Čuvari tvog poštenja“, „Lista za ljubav“, i dr. Igrao je u dva dugometražna igrana filma, jednom TV filmu i nekoliko TV serija u kojima je ostvario zapažene uloge. Takođe, osvojio je brojne nagrade za svoj rad, među kojima se izdvajaju Nagrada za glumačko majstorstvo u Subotici i Nagrada za najbolju mušku ulogu na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu. Kao voditelj radio je na nekoliko televizija u Crnoj Gori. Jedan je od osnivača NVO „Teatar mladih”, koja se bavi produkcijom pozorišnih predstava.

Marija Đurić je rođena je 1990. godine u Podgorici.  Fakultet dramskih umjetnosti – smjer gluma, upisuje 2013. godine i sada je na IV godini u klasi profesora Branislava Mićunovića i asistenta glumca Branka Ilića. Završila je nižu muzičku školu, odsjek klavir i bila dugogodišnji član amaterske pozorišne grupe „Prazan prostor“ koju vodi pozorišni reditelj Petar Pejaković. Glumila je u predstavi „Ne preporučuje se“, studentskoj predstavi „Creeps“ po tekstu Hibnera , studentskom filmu „Odnosi“ koji je rađen u saradnji sa studentima filmske i televizijske režije. Uloga Ketrin u drami „Pogred s mosta“ u režiji Milana Karadžića i produkciji Gradskog pozorišta Podgorica. U Crnogorskom narodnom pozorištu igra u predstavama „Bura“ i „Istraga“, kao i u predstavi „Ukroćena goropad“. Diplomska predstava „Tre sorelle“ u produkciji Centra za kulturu Tivat.  Igra u seriji „Božićni ustanak“, uloga Dragice, u režiji Željka Sošića u produkciji Javnog servisa Crne Gore i „Dogma“ studija.

Dejan Đonović je rođen je 1965. godine u Kotoru. Diplomirao je produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju 2010. godine. Stalni je član ansambla Gradskog pozorišta iz Podgorice od 1993. godine. Uloge koje je ostvario u matičnom i drugim pozorištima su mu:  „Kamen ljubavi sa dna mora“, „Petar Pan“, „Crvenkapa na zrnu graška“, „Vilinska kočija“, „Ah, šta sve mora jadno dijete“,  „Novogodišnji snovi“, „Ružno pače“; „Pepeljuga“, „Bio jednom jedan lav“, „Mocart i kompanija“,  „Novela od ljubavi“ (Mićun); „Vuk i jarići“ (Pjevljivko); „Olovka piše srcem“ (Deki); „Tri musketara“ (Aramis); „Bukvara“ (…); „Ženidba kralja Vukašina“ (sluga Marko); „Tistu“ (gospodin Trunadis); „Zauvijek tvoj“ (Deleta); „Spašavaj se od svoje žene“ (inspektor Fox); „Pipi Dugačarapa“ (policajac, pijanac, šef prodavnice); „Bambi“ (cvrčak); „Bajka o pjetliću, prstenu i  turskom caru!“ (Turski car); „Arlekin, sluga dvaju gospodara“ (Dr Lombardi); „Nenagrađeni ljubavni trud“ (Holofern)“; „Novogodišnji snovi“ (…); „Ljubavna priča o Henriku i princezi Henrijeti“ (Kralj); „Julija i Romeo“ (Šekspir); „Karakteri“ (Stari direktor); „Ostatku napredak“ (Mate Barešić); „Petar Pan“ (Kapetan Kuka); „Pjevamo za vas“ (…); „Udri ženski“ (…); „Tom Sojer i đavolja posla“ (Gaj Klever); „Tri praseta“ (klovn); „Predigra u pozorištu“ (reditelj); „ Lažljivci“ (Baltazar Koner); „Čarobni kamen“ (Đed Jovo); „Dobri zloćko“ (Mrzlob); „Više od terapije“ (Endrju); „Pink Panter ponovo napada“ (Inspektor Kluzo); „Ulcinjski gusar“ (Konte Barbieri); „Sedam dana“ (Mustafa); „Pinokio“ (Đepeto); „Ružno pače“ (Andersen); „Hormoni“ (Lune); „Čarobnjak iz Oza“ (Limeni); „Mačor u čizmama“ (Mlinar Žil, Kralj Luj Zaboravni); „Snježana i sedam patuljaka“ (Učo); „Više od terapije“ /obn. (Dr Frejmingem/usk.); „Romeo i Julija“ (Otac Kapulet); „Mi djeca sa stanice Zoo“ (Muškarac 1); „Modro blago“ (Ditrih). Tu su i mnogobrojne uloge u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, „Dodestu“, Centru za kulturu Tivat, Nikšićkom pozorištu, Hercegnovskom pozorištu, FDU Cetinje. Glumio je i u filmovima i serijama kao što su: „Pogled sa Ajfelovog tornja“ (Vesko); „Disspossible agent“ (Komandir policije); „Peščanik“ (Taksista); „Igla ispod praga“ (Ćoćo); „Mješoviti brak“ (Nadriljekar); „Daj baba glavu“ (Špito); „Budva na pjenu od mora“, „Daj baba glavu“ (Špiro); „Budva na pjenu od mora“ (Budo); „Božićni ustanak“ (Kraljev izaslanik). Dobitnik je Godišnje nagrade Gradskog pozorišta za 2017. godinu.

 Božidar Zuber je rođen 1984. godine. Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu 2007. godine u klasi prof. Nebojše Bradića. Stalni član ansambla Gradskog pozorišta je od 2015. godine. Uloge u pozorištu su mu: „Lukrecija iliti Ždero“ (Antonio Mlečić); „Filomena Marturano“ (Rikardo); „Čarobnjak iz Oza“ (Lav); „Mačor u čizmama“ (General Le Bre); „Čuvari tvog poštenja“; „Mi djeca sa stanice Zoo“ (Muškarac 2), „Sumljivo lice“, Pokondirena tikva“, „Vladimir Kućović“. Glumio je i u serijama „Montevideo, Bog te video“ i „Budva na pjenu od mora“, kao i u filmovima: „Atomski zdesna“ (Mladi agent),  „Pare ili život“, „Dvije povratne Titograd-Podgorica“, „Gorčilo“.

Vule Marković je rođen 1989. godine. U Baru je završio osnovne studije na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo. Master u turizmu i kulturi stekao je na Univerzitetu „Aldo Moro“ u Bariju u Italiji. Diplomirao je i na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku za glumu. Do sada je ostvario uloge u predstavama: „Urnebesna tragedija“ – Dušan Kovačević, „Pogled s mosta“ – Artur Miler, „Snežana i sedam patuljaka”, „Romeo i Julija“ – Viljem Šekspir, „Tre Sorelle“ – Stevan Koprivica, „Modro blago“ Stevan Koprivica, „Bog masakra“ Jasmina Reza, „Ne igraj na Engleze“ – Vladimir Đurđević, „Bura’’ – Viljem Šekspir, „Mi djeca sa stanice zoo“, „Ukroćena goropad“ – Viljem Šekspir, „Kučka“ – Arpad Šiling/Eva Zabežinski. Glumio je i u filmovima i serijama: „Tristanovo putovanje“, „Mornarica“, „Posle zime“, „Vrijeme između nas“, „Dojč Caffe“, „Božićni ustanak“, studentskim filmovima: „Phatos“; „Blizina“, te izuzetno popularnoj seriji „Ubice mog oca“. Marković je 2015. godine osvojio Godišnju nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za umjetnički doprinos, kao i nagradu za glumačko majstorstvo na međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici za predstavu „Romeo i Julija“.