Max Kochetov kvartet pozdravljen ovacijama

Na sceni amfiteatra u Starom gradu sinoć je, u okviru muzičke sleekcije ovogodišnjeg Barskog ljetopisa, nastupio Max Kochetov kvartet koji pored Max Kochetova, ukrajinskog alt saksofoniste čine Andreja Hristić (klavir), Boris Šainović (kontrabas), Miloš Grbatinić (bubnjevi) i  Zoran Žikić (perkusije).

Poznati regionalni džez sastav pred brojnom publikom izveo je jednoipočasovni repertoar sačinjen od kompozicija sa njihovog poslednjeg albuma praćen određenim džez standardima.

„Altered feelings“ je naziv njihovog albuma izdatog u januaru ove godine i čini ga osam kompozicija koje je Max Kochetov, kako ističe kritika, stvorio kao svitu uzvišenog džeza koji spaja duhovnost, bebop, rok, soul i fank u mješavinu latino, brazilskih, panafričkih i indijskih uticaja.

„Altered feelings  kao promenljiva raspoloženja donekle pokazuju način nastanka mojih kompozicija. Osim toga, i stilski zvuče prilično različito. Odgovornost je komponovati i u isto vrijeme svirati te kompozicije. Bez obzira na iskustvo, postoje ta pitanja hoće li se dopasti publici, hoće li zvučati kako treba i slično“, kazao je Kochetov nakon koncerta.

Max Kochetov rođen je 9. januara 1979. godine u Kijevu. U osmoj godini počinje da svira saksofon u dječijim duvačkim i džez orkestrima. Od 2006. živi i radi u Beogradu, a četiri godine kasnije postaje prvi alt saksofonista u Big Bendu RTS, istovremeno nastupajući po festivalima u Srbiji i Evropi  sa svojim kvartetom.

„Big bend je iskustvo koje bih preporučio svim mladim muzičarima. Smatram da baš svi moraju proći kroz rad u jednom takvom sastavu. Riječ je o drugoj vrsti discipline i posvećenosti. Ja sam proveo deset godina u Big Bendu RTS-a i za mene i moju muziku to je izuzetno značajan period“, istakao je on.

Nakon koncerta, Kochetov je istakao zadovoljstvo reakcijama barske publike koja ga je pozdravila ovacijama naglašavajući da postoji sve veće interesovanje ljudi za ovu vrstu muziku. Tome, svakako, doprinosi i kvalitet regionalnih muzičara koji se bave njime.

„ Organizovanje većeg broja festivala koji se bave džezom jako je važno. Vlado Maraš radi super posao sa Made in New York Jazz Festivalom pa i Maja Popović koja organizuje JAM. Crna Gora je zemlja sa puno potencijala koje može ponuditi turistima koji vole i slušaju tu muziku. Osim toga, u regionu postoji dosta mladih muzičara koji stvaraju džez i ove godine je, samo u Beogradu, njih četvoro izdalo svoje albume. Ranije se to dešavalo jednom u par godina, tako da je danas situcija mnogo bolja“, zaključio je Kochetov.