Marunović: „’Crvena’ je obračun sa jeftinim populizmom”

Duodrama „Crvena“, u produkciji festivala „Grad tetatar“ Budva, a u režiji mladog crnogorskog reditelja Danila Marunovića odigrana je u četvrtak, 7. februara u punoj sali barskog Doma kulture čime je ujedno započet februarski program Zimske scene„Barskog ljetopisa“.

Gotovo punih 90 minuta publika je uživala u glumačkim bravurama Branislava Lečića koji je na scenu donio lik Marka Rotka, slavnog američkog slikara apstraktnog ekspresionizma koji se u svom njujorškom ateljeu, krajem pedesetih godina prošlog vijeka,bori sa strahom od beznačajnosti i o tome vodi strasne, sokratske debate sa svojim pomoćnikom Kenom, koga igra talentovani Marko Grabež.

Po tekstu američkog pisca i scenariste Džona Logana, ovaj komad na Brodveju je postavljen 2010. godine i nagrađen je pozorišnim ekvivalentom Oskaru, nagradom TONI, a takve predstave sada već čini se po tradiciji, na crnogorsku scenu donosi reditelj Danilo Marunović. Međutim,za Marunovića, u izboru teksta kojim će se baviti, bez obzira na to kakve reference isti posjeduje, presudna je konekcija sa savremenim trenutkom.

Ovaj komad je obračun sa jeftinim populizmom, on je snažno zastupanje velike umjetnosti, one koja se pita, koja ima potenciju da mijenja stvarnost i inauguriše velike umjetnike, one koja pravi svojevrsne umjetničke bogove. Mark Rotko je zasigurno ključna figura borbe za koncept takve umjetnosti“, istakao je reditelj.

Režija Danila Marunovića je svedena i precizna, a Rotko je predstavljen kao samouvjereni, egoistični propovjednik neupitnih istina, često se pozivajući na misli velikih umjetnika. Citirajući Goju, glavni protagonista u jednom trenutku kaže: „Imamo umjetnost, da ne bismo stradali od istine.“ Ipak, čini se da je zadatak savremene umjetnosti upravo suprotan pa ova predstava surovo upire prstom u realnost, što je Marunović imao za cilj.

Zadatak savremenog modernog teatra je da ima snažan angažman i da apsolutno bude u klinču sa stvarnošću, jer ako to nije tako,onda se radi o teatru koji meni nije zanimljiv, a vjerujem ni publici. Pozorište je uvijek bilo jedna vrsta rimskog foruma, na kojem se debatuju značajna pitanja i koje je ideološki na pravoj strani. Dobro pozorište je zapravo na pravoj ideološkoj strani civilizacije, i upravo to je ono što teatru obezbjeđuje relevantnost svih ovih hiljada godina”, dodao je Marunović.

Predstava „Crvena“ u potpunosti ogoljava mistični svijet slavnog slikara Rotka, i publiku suočava sa njegovim demonima. On se bori da balansira između komercijalno zavodljive narudžbe i svojih umjetničkih vizija i beskompromisnih životnih uvjerenja i suočava se sa strahom od besmisla zbog nepomirljivosti ideala i načela sa nužnom nemilosrdnom borbom za prostor vidljivosti, koji jedino omogućava neophodnu komunikaciju publike sa djelom.

I Lečić, poput lika kojeg gradi prostudirano, markantno i tečno utjelovljujući njegovu transformaciju od stava samouvjerenog i egoističnog do potpunog pokazivanja unutrašnje ranjivosti i straha, insistira na jednom – pristati na kompromise samo onda kada ne gubite sebe.

„Jedan moj prijatelj je rekao: ‘Da, da kompromisi, ali nikada sa suštinom!’ Svako treba da otkrije šta je za njega suština. Čovjek ne treba da izda svoje biće, da se ponizi, bez obzira na silu koja je oko njega. Čovjek mora da sačuva granicu, da bude tolerantan, mudar, da se snađe, da pokuša sve ali nikada da napravi onaj suštinski kompromis i da prosto izgubi vjeru u sebe. Uvijek se treba ujutro pogledati u ogledalo i pitati: ‘Jesam li još uvijek čovjek?’“, kazao je Lečić.

Program Zimske scene nastavlja se narednog četvrtka, 14. februara kada će u sali Doma kulture biti održan koncert „Antivari Pop-Rock night“. Naime, već dobro poznati barski kamerni hor „Antivari musica“, pod dirigentskom palicom mr Mira Kruščića, a uz pratnju rock benda i istaknutih solista izvešće evergreen pjesme domaće i strane pop i rock muzike.