Jovanović: „Horsko pevanje kao format za razvijanje najlepših individualnih osobina u kolektivu“

Nastupom akademskog hora „Collegium musicum“, jednog od najeminentijih ansamabala te vrste u regionu, sinoć je na Ljetnjoj pozornici Doma kulture zaokružena muzička selekcija 35. Barskog ljetopisa koja je festivalskoj publici predstavila devet koncerata klasične i džez muzike te World music scenu.

Koncert „Collegium musicuma“, hora koji čine studentkinje Fakulteta muzičkih umjetnosti iz Beograda, pod dirigentskom palicom dr um. Dragane Jovanović, organizovan je u saradnji Barskog ljetopisa i Međunarodnog festivala KotorArt.

Pod nazivom „Tragovi iz sazvežđa Regula“, ovaj nastup bio je omaž slavnoj dirigentkinji, osnivaču hora i mentoru profesorki Darinki Matić Marović.

Snažnom energijom, perfektno uklopljenim glasovima, uz nesvakidašnji scenski iskaz i koreografiju, članice ansambla, njih 28, uz sopranistkinju Zoranu Latković, publici su predstavili kompozicije koje je dirigentkinja Matić Marović najviše voljela i izvodila. Praćeno arhivskim audio zapisima Matić Marović, kroz tragove duha, zemlje i mora, igre, smijeha te tragove ljubavi, akademski hor se, na posebno emotivan način, oprostio od dirigentkinje koja je ostavila neizbrisiv trag u njegovom postojanju.

Sadašnja dirigentkinja, dr um. Dragana Jovanović dirigentsku karijeru započela je u vrijme studija kada je, kao dio hora „Collegium musicum“, prvi put nastupala na Barskom ljetopisu.

„Sada sam se vratila kao dirigent zbog čega mi je posebno drago jer zbog same profesorke gajimo posebnu emociju prema Crnoj Gori. Veoma smo vezani za ovo podneblje. Ona je uvijek ostala Bokeljka i Crnogorka i Beograđanka u isto vrijeme“, kazala je Jovanović.

Umjetnička karijera duga 25 godina u ansamblu „Collegium musicuma“ predstavlja, prema njenim riječima, jedan fin put za koji je bilo logično da se nastavi samostalno.

„Međutim, nije mi bilo lako večeras da se oprostim. To se nije moglo desiti u Beogradu, moralo je biti ovdje. Pomalo sam se i uplašila. Nije mi bilo svejedno jer je uvijek iza leđa bila profesorka Matić Marović“, istakla je Jovanović.

Rad u ovoj oblasti, kako ističe Jovanović, zahtjeva mnogo truda i hrabrosti s obzirom da amaterizam danas nije mnogo podržan.

„Dirigent mora da bude predvodnik i vođa, ne sme da pokazuje strah. Iako i dalje mora postojati ono što je nekada bilo karakteristika dirgentskog zanimanja, a to je neka vrsta strogoće, smatram da u 21. veku  da ljudi više vole da ih povedete u neku lepu avanturu, da ih pozovete da u zajedničkom muziciranju dostignemo najveće domete“, naglasila je ona.

Jovanović ističe da se na polju horskog pjevanje u Srbiji i regionu može mnogo toga unaprijediti.

„U školama se prilično izgubio odnos prema horskom pevanju . Nekada se to mnogo više negovalo, jer je horsko pevanje zapravo jedan idealan format u kojem se mogu razvijati najlepše individualne osobine u kolektivu. Nadam se da ćemo uspeti da to povratimo“, zaključila je Jovanović.

Akademski hor „Collegium Musicum“, koji čine studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića. Od osnivanja, dirigent hora bila je Darinka Matić Marović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok od 2002. hor vodi dr um. Dragana Jovanović.

Hor je do sada održao više od 3000 koncerata šriom Srbije i svijeta i učestvovao je u realizaciji mnogih važnih kulturnih događaja u zemlji i regionu, kao i u projektima izvođenja većeg broja vokalno-instrumentalnih djela sarađujući sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“, Niškim simfonijskim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom itd.

Repertoar hora obuhvata djela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva, a visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja djela.