Heartefact i BITEF teatar: “Prst”, režija Ana Tomović

Heartefact i BITEF teatar
„Prst“
Doruntina Baša

Režija: Ana Tomović
Dramaturgija: Filip Vujošević
Scenografija: Zorana Petrov
Kostimografija: Momirka Bailović
Scenski pokret: Bojana Mišić
Muzički saradnik: Draško Adžić
Majstori svjetla: Dragan Đurković i Milan Neić
Ton majstori: Miroljub Vladić i Milan Kovarbašić
Trajanje: 70 minuta

Igraju: Jasna Đuričić i Milica Stefanović

O predstavi

„U mnogim tradicionalnim kosovskim kućama, još uvek se dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom, iako je prošlo više od deset godina od rata. Pravo nad njihovim životima, koje je nekada pripadalo mužu, sada pripada njegovoj porodici. One uopšte nemaju „privatni“ život. Šta god radile, moglo bi se tumačiti kao nešto što dolazi direktno iz porodice njenog muža, pa moraju biti pod kontrolom kako bi štitile čast porodice. Ali šta se dešava ako se muževljeva porodica sastoji samo od njegove majke? Da li je ona u stanju da „čvrstom rukom“ kontroliše situaciju? I kako uspeva da održava domaćinstvo u situaciji kada je progone sećanja na nestalog sina koga je pokušala da sakrije u podrumu kuće? Kako zadržava moć u situaciji kada su snajina očekivanja u vezi sa nestalim mužem nešto drugačija i kada se dve žene povređuju dovodeći međusobni odnos do (nemogućeg) razrešenja? „Prst“ istražuje ovaj odnos u kontekstu najosetljivijeg problema na Kosovu danas: pitanja nestalih, ali iz potpuno nove, za ovo društvo radikalne pozicije žena koje su ostale iza.

„Prst“ je kažiprst koji ne zna u kom pravcu da pokaže i nije u stanju da otkrije počinioca. „Prst“ je, takođe, senka ogromnog prsta koji ukazuje na tebe, čineći da osećaš krivicu. To je prst koji nudi i pomirenje i razlaz. To je izgovor da plačes nad trivijalim bolom izazvanim trivijalnim kućnim poslom, kao maska za veći, manje banalan bol iznutra. To je konstantan podsetnik na činjenicu da je učinjeno nešto loše i da sve može da se raspadne. To je pretnja. To je nešto čime se češeš. To je nešto čime dodiruješ“.

Doruntina Basha, autorka

Riječ dramaturga

„Drama „Prst“ mlade prištinske spisateljice Doruntine Bashe je pobednički tekst sa regionalnog konkursa Hartefakta za najbolji savremeni društveno-angažovani dramski tekst za 2011. godinu. U saopštenju žirija u sastavu Selma Spahić (predsednica žirija, pozorišna rediteljka iz Sarajeva), Biljana Srbljanović (dramska spisateljica iz Beograda) i Shkelzen Maliqi (filozof i publicista iz Prištine), između ostalog, kaže se: „Komad Prst se izdvojio svojim dramskim potencijalom, visokim literarnim dometom i umetnički impresivnim tretmanom izuzetno osetljive tematike iz savremenog života u kojem se svi prepoznajemo. Komad imponuje stilom, lišenim svake patetike, sa tačnom dozom humora i ironije, u poetičnom tretmanu tragičnih posledica novije istorije našeg regiona.“

Lišen bilo kakvih dnevno-političkih atributa, ali duboko ukorenjen u albanskoj tradiciji, komad se bavi bolnim odnosom između majke i supruge čoveka nestalog u ratnim sukobima 1999. godine. Deset godina kasnije, nadajući se da se njihov muž, odnosno sin, nekim čudom može vratiti, dve žene žive zarobljene u međusobnim optužbama, rivalstvu i borbi za moć, deleći pritom neizmernu bol za izgubljenom osobom i pokušavajući da se suoče sa istinom.

Filip Vujošević, dramaturg

Riječ rediteljke

„Dve žene. Ne mogu više zajedno, a ne mogu ni jedna bez druge. Jedini način da promene svoju situaciju je da jedna drugu povrede. Što se jače povređuju, to se više osećaju živim.“

Ana Tomović, rediteljka 

O autorki

Doruntina Baša (Doruntina Basha) je rođena u Prištini 1981. godine. Studirala je dramaturgiju na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini. Master studije je završila na Erasmus Mundus programu „Crossways in European Humanities“, u polju rodnih studija. Drame su joj objavljivane u Francuskoj i izvođene u kosovskim i makedonskim pozorištima. Napisala je scenarija za nekoliko kratkih filmova i televizijskih serija. Kao dramska spisateljica, živi i radi na Kosovu od 2002. godine.

O rediteljki 

Ana Tomović je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je pozorišnu i radio-režiju na FDU u Beogradu u klasi prof. Egona Savina i asistenta Dušana Petrovića. Režirala je predstave: „Creeps“ Luca Hibnera (BDP), „Patka“ Stele Fihili (Kraljevačko pozorište), „Halflajf“ Filipa Vujoševića (Atelje 212), „Povratak Kazanove“ po noveli Artura Šniclera (SNP), „Monogamija“ Stele Fihili (Somborsko narodno pozorište), autorski projekat „Trt, mrt, život ili smrt“ (BELEF 2007), „Norway. Today“ Igora Bauersime (BDP i Kruševačko pozorište), „Brod za lutke“ Milene Marković (SNP), „Slučaj Vojcek – Hinkeman“ po G. Bihneru i E. Toleru (Bitef teatar), „Ronalde, razumi me“ Filipa Vujoševića (Narodno pozorište u Beogradu), „Romeo i Julija“ (Pozorište Oberhausen, Nemačka), „Veštice“ Roalda Dahla (Malo pozorište „Duško Radović“). Dobitnica je nagrade za najbolju režiju na Joakimfestu 2005. godine za predstavu „Patka“. Predstava „Brod za lutke“ pobjednik je Sterijinog pozorja 2009. godine.