Fredi Stanisavljević: “Dolaze dobri dani za džez”

Četvrtak, 21. februar na Zimskoj sceni „Barskog ljetopisa“ bio je prava poslastica za sve ljubitelje džeza. Na sceni barskog Doma kulture nastupio je poznati beogradski džez sastav „Alex and the Fergusons“, koji već nekoliko godina nastupa u koncertnim dvoranama širom regiona, ali i Evrope.

Ovaj, u osnovi kvintet, koji predvodi besprekoran vokal Aleksandra Bijelić  Aleksijević, na Zimskoj sceni „Ljetopisa“ premijerno je nastupio u proširenom, sedmočlanom sastavu: Ivan Aleksijević (klavir), Milan Pavković(bass), Miloš Grbatinić (bubnjevi), Marko Đorđević (truba), Kristijan Mlačak (saksofon) i čuveni Dragoslav Freddie Stanisavljević (truba).

Muziciranje orkestra „Alex and the Fergusons“ karakteriše nevjerovatna lakoća i spontanost. Ukoliko dobro promatrate svakog od muzičara na sceni,uočićete da se iza svega krije dobra uvježbanost i veliko iskustvo ovih džez seniora. Kako kaže Aleksandra Bijelić  Aleksijević, koju je barska publika imala priliku da upozna tokom prošlogodišnjeg izdanja Zimske scene, ovaj sastav okupila je ljubav prema istoj muzici.

Mi uživamo da sviramo, i leponam je dok stvaramo muziku. Nastupamo uglavnom u Beogradu, a pored toga u Beču i Ljubljani odakle često dobijamo pozive. Rado smo gosti i u Crnoj Gori, gdje obično nastupamo na primorju. Specijalno za ovu priliku okupio nas je  Dragoslav Fredi Stanisavljević i eto nas večeras, po prvi put, u proširenom sastavu“, kazala je ona.

Bijelić Aleksijević je kroz svoju bogatu karijeru nastupala sa prestižnim muzičarima, a saradnja sa RTS Big bendom je samo jedna od mnogih. Aktivna je na polju pedagogije i od 2013.godine vodi pančevački dječiji hor „Čuperak“, a najmlađi su sa njenim radom upoznati i kroz animirane i crtane filmove, gdje pozajmljuje glas mnogim junacima alii kroz songove koji prate filmove za najmlađe. Tokom koncerta u sali Doma kulture, publika je imala priliku da, između ostalog, čuje i kompoziciju iz kultnog crtanog filma „Tom&Jerry“, a Bijelić Aleksijević je istakla da su upravo klasična i džez muzika od izuzetne važnosti za najmlađe, te da mnogo utiču na dalji razvoj muzičkog ukusa.

Mi smo odrastali na Diznijevim crtanim filmovima, a kroz sve njih se provlači jako kvalitetna, džez ili klasična muzika. Zaista je jako bitno da se u tom najranijem periodu sluša upravo takva vrsta muzike. Ja sam džez zavoljela kroz svoje roditelje. U našoj kući se slušao jako često, a moj prvi susret je bio sa Aretom Frenklin, pa Ninom Simon, nakon čega sam slušala i nešto popularnije Dajanu Krol, Majkl Buble i druge“, dodala je ona.

Ovaj nastup, džez publika je sa nestrpljenjem iščekivala i zbog Dragoslava Stanisavljevića Fredija,jednog od misionara srpskog džeza u svijetu. Ovaj trubač i flighornista studirao je na džez odsjeku Muzičke akademije u Gracu, a Barani ga već znaju kao lead trubača i muzičkog urednika Big benda RTS-a. Međutim, osim prisutnih u barskom Domu kulture, zadovoljstvo da upoznaju čuvenog Fredija i muzičare, imali su i učenici ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“. Potpuno spontano, čuvši zvuk trube, članovi sastava su,na sveopšte iznenađenje profesora i đaka,odlučili da ih posjete i da mladim naraštajima podijele neke savjete o muziciranju. Iz Crne Gore, kako kaže Stanisavljević, potiču mnogi talentovani džez muzičari, ali na razvoju džez scene tek treba raditi.

Još od vašeg legendarnog Šuleta Jovovića i njegovih đaka,džez u Crnoj Gori postaje zastupljen ali najvažnije je da se svi ljudi koji imaju uticaja bore da se otvori i džez odsjek. Nakon toga svi ćemo biti u prilici da doprinesemo, jer to predstavlja pravu odskočnu dasku za dalje školovanje i preduslov da bi neko postao profesionalac“, rekao je on.

Optimističan je bio Stanisavljević i u vezi sa perspektivom džez scene u regionu. Iako je jezik muzike univerzalan, a svakako da džez najveću publiku ima širom svijeta, mišljenja je da i naš region ima scenu i obrazovanje koje nije zanemarljivo.

Možda se u džez ne ulaže na tom nivou na kom se ulaže u društvo, ali ne bih rekao da smo bez perspektive. Postoji školski sistem i brojni radijski orkestri pa, iako možda ovo nije vrijeme prosperiteta, rekao bih da se radi o nekoj zdravoj stagnaciji, ako nešto takvo postoji. Ipak se dešavaju pozitivne stvari i brojni muzičari se vraćaju iz inostranstva. Mi u sastavu imamo Miloša (bubanj) koji je mlad dečko, a svira na profesionalnom nivou, čak i više od toga, tako da mislim da dolaze dobri dani. Vrijednosti se vraćaju, a činjenica je da je jedno društvo nemoguće formirati u kulturnom smislu bez klasične i džez muzike. To treba da bude dio obrazovnog, televizijskog i radijskog sistema i programa, a samim tim džez scena će postojati u svakoj zemlji u regionu“, zaključio je Stanisavljević.

Iza sastava „Alex&theFergusons“ nalazi se jedno uspješno CD izdanje pod nazivom „A basementsession,a kako je otkrio čuveni trubač, u planu su novi projekti za koje već imaju spremne aranžmane.

Posljednjeg četvrtka u februaru, Zimska scena„Ljetopisa“ rezervisana je za književni program u okviru koga će biti promovisana nova knjiga Aleksandra Đuričića „Čuvarkuće – Udovice pisaca“.O knjizi i svom stvaralaštvu, autor će, u Dvorcu kralja Nikole, govoriti sa moderatorkom Vesnom Čađenović.