Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Vesna Pisarović: „THE GREAT YUGOSLAV SINGBOOK”

21. jul 2019. od 21:30

Projekat „The great Yugoslav singbook” / „Naša velika Pjesmarica“ specifičan je i nadasve originalan osvrt na nasljeđe bivše jugoslovenske zabavne muzike iz razdoblja od pedesetih do sedamdesetih godina. Srceparajuće balade u big-band aranžmanima i laki evrovizijski hitovi, francuske šansone i italijanski šlageri u prepjevima, maštovite twist melodije i pastoralne rock scene, sving plesači i neizbježni južnoamerički ritmovi Mediterana – Vesna Pisarović i njeni muzički partneri sve to podvrgavaju minucioznom postupku dekonstrukcije: ogoljavajući i rastavljajući, izokrećući i manipulišući, te ponovo sastavljajući u ekscentričnu muzičku montažu.

U tom smislu, umjesto nostalgijske čežnje za starim, ono što nam još jedan plod Vesninog zaokreta džezu pruža, zapravo je posebno kreativan odnos prema prošlosti. Njen neobičan glas i muzički izraz nekih od slavnih svjetskih džez imena, kao što su Zeno de Rossi na bubnjevima, Romano Todesco na kontrabasu te Giorgio Pacorig na klaviru, tako aktualizuju kolekciju nemogućih „standarda“ – koji više nisu stvar zabavne muzike – već su osnova i preduslov za džez improvizaciju i eksperimentisanje: za igru između forme i neformalnog, između melodičnog i disonantnog, između autentičnog i hibridnog.

Vesna Pisarović (1978) renomirana je hrvatska pjevačica koju do džeza vodi neobičan put uz radikalan zaokret u muzičkom izrazu. Nakon dugogodišnje istaknute karijere u popularnoj muzici u Hrvatskoj i drugim zemljama bivše Jugoslavije, 2012. godine objavljuje svoj džez prvijenac „With Suspicious Minds“ pri čuvenoj berlinskoj avangardnoj etiketi „Jazzwerkstatt“. Trenutno živi i radi u Berlinu, sarađujući sa brojnim muzičarima kao što su Greg Cohen, Tony Buck, Chris Abrahams, Chris Dahlgren, John Betsch, Gerhard Gschlößl, Steve Heather, Clayton Thomas, Wolfgang Schmidtke, Martin Sasse te Frederick Köster.

Zeno de Rossi (1970) nezaobilazno je ime mlađe generacije italijanske džez scene, poznat po saradnji s nizom svjetskih muzičara kao što su Chris Speed, Dave Douglas, Cuong Vu, Mike Patton, Briggan Krauss, Anthony Coleman, Marc Ribot, Steven Bernstein, Josh Roseman, Kurt Rosenwinkel te Jamie Saft. Slovi kao bubnjar nevjerovatnog muzičkog senzibiliteta i lakoće snalaženja u veoma raznolikim muzičkim žanrovima, od džeza do improvizovane muzike.

Giorgio Pacorig (1970) etablirano je ime italijanske avangardne džez scene. Kao vrsni pijanista sarađuje s nebrojenim svjetskim muzičarima, poput Tristana Honsingera, Gianluigija Trovesija, Giancarla Schiaffinija, Antonella Salisa, Daniele D’Agara, Massima De Mattija, Marc Ribota, Jessice Lurie, Cuong Vua i mnogih drugih.

Romano Todesco (1958) italijanski je muzičar, multiinstrumentalista koji zauzima posebno mjesto na muzičkoj sceni gdje se prepliću žanrovi džez, klasične i etno muzike, rock-a ili slobodne improvizacije. Od muzičara s kojim je surađivao treba istaći su imena poput Flavija Boltra, Lugija Bonafedea, Brune Cassellija, Tonyija Scotta, Cuong Vua, Stevea Guta, Tom Kirka i mnogi drugi. Osim samog umijeća sviranja nekoliko instrumenata ono što ga dodatno ističe jeste nevjerovatna lakoća i preciznost prelaska s jednog instrumenta na drugi. Instrumenti na kojima najčešće muzicira su kontrabas i harmonika.

Details

Date:
21. jul 2019.
Time:
21:30
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *