Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tatjana Burzanović: multimedijalno predstavljanje knjige „MEĐUODNOSI UMJETNIČKIH SVJETOVA”

8. jul 2019. od 21:30

Multimedijalno predstavljanje knjige (indijski ples, slika, riječ…)

„MEĐUODNOSI UMJETNIČKIH SVJETOVA“/Bhagavad Gita ili Božja pjesma/

Učestvuju: Ambasadorka Indije Renu Pall i autorka knjige Tatjana Burzanović

Moderator: Nikoleta Dabanović

 

O autorki:

Dr Tatjana Burzanović je autorka, umjetnica, grafička dizajnerka i dizajnerka interijera, profesor na Fakultetu za kulturu i turizam na predmetu Indijska kultura, te na Fakultetu za dizajn i multimediju na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, Crna Gora. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a doktorat obranila na Fakultetu primenjenih umjetnosti u Beogradu.

Svoje je radove izlagala na više od 15 kolektivnih izložbi od kojih posebno izdvaja „Zlatno pero“ Beograda kao gdje se pojavila kao najuspješniji debitant 1986. godine kao i kasnija učešća na izložbama „Zlatno pero“. Pored ovih, realizovala je i desetak samostalnih izložbi i to: magistarsku izložbu 2005. godine u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, izložbu 2007. godine u Dvorcu Petrovića na Kruševcu kojom je Indija prvi put u Crnoj Gori slavila 60 godina od svoje nezavisnosti, samostalnu izložbu 2010. kojom su otvorene „Dučićeve večeri poezije“ u Trebinju na Crkvinama, doktorsku izložbu u „Umjetničkom paviljonu“ Podgorica 2014. godine, samostalnu izložbu slika „Indija in heart“ u New Delhiju i u Kolkati i druge.

Njen rad nagrađen je brojnim priznanjima: Najuspješniji debitant „Zlatnog pera“ Beograda, 1986, Prva nagrada na likovno-pedagoškoj koloniji u Bečićima za rad sa djecom 1994, Prva nagrada u likovno-pedagoškoj koloniji u Baru 1997, Prva nagrada za najbolje opremljenu knjigu (bibliofilsko izdanje) 2005. godine, na drugom Podgoričkom sajmu knjiga od 130 izlagača, „Himna čovjeku“ Rabindranat Tagore, Prva nagrada za najbolje opremljeno umjetničko izdanje (bibliofilsko izdanje) 2016, Prva nagrada na takmičenju Ministarstva turizma i održivog razvoja u A kategoriji „Sva čuda Crne Gore“ – prezentacija „Jankovića krš“ turistička valorizacija konceptualnog projekta i Prva nagrada na takmičenju Ministarstva turizma i održivog razvoja Crne Gore, u A kategoriji, („Grlo izvor Morače“ – turistička valorizacija konceptualnog projekta).

 

O djelu:

Bibliofilsko izdanje knjige „Međuodnosi umjetničkih svjetova-ilustracije Bhagavad Gite (najljepši dio Mahabharate „Pjesma o božanstvu“),dio je doktorske disertacije, koju je autorka, uz podršku ambasade Indije iz Beča štampala dvojezično, na engleskom i crnogorskom  jeziku. Predgovor za ovu knjigu napisao je tadašnji Ambasador Indije u Austriji i Crnoj Gori, gospodin Rajiva Misra.

Bhagavad Gita sadrži osamnaest poglavlja. Svako poglavlje je ilustrovano na dva načina, što je i prikazano u knjizi. Riječ je o prožimanju između poezije i slikarstva, korelaciji između umjetnosti (slikarstva i književnosti). Ovakvi organski spojevi dvije umjetnosti postoje od davnina, i možemo ih nazvati jednim modernim imenom: picto-poezija.

Slikarstvo i poezija je jedna umjetnost sa dva lica.

Literarni sadržaj pretvoren je u vizuelni, a da je pri tom izgrađen zatvoren sistem likovnog predstavljanja, ne preuzimajući  i ne modifikujući književna sredstva. Ideja nadilazi sliku. Omogućeno je posmatraču da „čita“ sliku.

Details

Date:
8. jul 2019.
Time:
21:30
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *