Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Svetislav Basara: promocija romana „Andrićeva lestvica užasa“

8. jul 2018. od 21:00

Svetislav Basara
„Andrićeva lestvica užasa“(roman)
moderator: Zoran Živković

O autoru

Svetislav Basara, romansijer, pripovjedač i dramski pisac, je rođen 1953. godine, u Bajinoj Bašti. Autor je više od trideset knjiga – romana, zbirki pripovjedaka, drama i eseja. Bio je ambasador Srbije na Kipru 2001–2005. godine. Član je Srpskog književnog društva. Dobitnik je više srpskih i međunarodnih nagrada za književnost, a njegov roman „Fama o biciklistima“ smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog vijeka u srpskoj književnosti.

Objavio je knjige: „Napuklo ogledalo“, „Peking by Night“, „Kinesko pismo“, „Fama o biciklistima“, „Bumerang“, „Džon B. Malkovič“, „Kratkodnevnica“, „Looney Tunes“, „Mongolski bedeker“ (Nolitova nagrada), „Na Gralovom tragu“, „Na ivici“, „Sveta mast“, „Ukleta zemlja“, „Srce zemlje“, „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“, „Izgubljen u samoposluzi“, „Dnevnik Marte Koen“, „Stradija“, „Fundamentalizam debiliteta“…

Za roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine. Prvi je dobitnik nagrade Fondacije „Borislav Pekić“. Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, njemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik.

O djelu

Kaloperović, glavni junak novog Basarinog romana „Andrićeva lestvica užasa“, polazeći iz Beograda u Zagreb na promociju svoje knjige, svraća kod prijatelja, ali susret dva stara znanca pretvara se u ovoj paraboli balkanskog mentaliteta u neobuzdan i bespoštedan dijalog, uz temeljno seciranje svih lokalnih nacionalnih svetinja i mitova pod aurom borbene gluposti, primitivizma i iskvarenosti. Kako na sopstvenom, tako i na primjeru Iva Andrića koga Balkanci i svojataju i odbacuju kad im se prohtje, dva prijatelja će svojim komentarima čitaoce opet nasmijati do suza i istovremeno im priuštiti grotesknu viziju ovdašnjih naravi. Istim stilskim sredstvima i književnim postupkom Basara proširuje ciklus romana, jedinstven u savremenoj srpskoj književnosti, kojim se duhovito i britko obračunava kako sa srpskom mitomanijom, na fenomenološkom planu, tako i sa okovima postmodernih književnih trendova, na unutrašnjem, stvaralačkom planu.

Details

Date:
8. jul 2018.
Time:
21:00
Event Category:

Venue

Plato Knjaževe bašte

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *