Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

JU Nikšićko pozorište: promocija časopisa “Pozorište”

7. jul 2018. od 21:00

Časopis „Pozorište“ je jedinstvena publikacija te vrste u Crnoj Gori i rijetka u regionu. Izdavač je JU „Nikšićko pozorište“, koje se pored pozorišne produkcije, bavi i izdavačkom djelatnošću. Riječ je o periodičnoj publikaciji (četiri broja godišnje, odnosno u pozorišnoj sezoni). Izdavač je „Nikšićko pozorište“, a prvi brojevi objavljeni su davne 1956.godine, u tadašnjem narodnom pozorištu, u Nikšiću. Časopis je obnovljen 2006. godine i do sada je objavljen 31 broj. Izlazi u formatu A4, štampa je digitalna, korice su u koloru, a sadržaj u crno-bijeloj tehnici. Štampa se u 300 primjeraka i distribuira kao besplatan primjerak u skladu prema važećom zakonskom regulativom u Crnoj Gori. Ima svoj kubis broj kod Centralne narodne biblioteke „Đurđe Crnojević“ i dostupan je kao izvor podataka svim bibliotekama u svijetu. Objavljuje se kao online izdanje na web stranici www.niksickopozoriste.me, u linku časopis „Pozorište“. U elektronskoj formi, putem mejla distribuira se na oko 500 adresa u Crnoj Gori i svijetu.
Uređivačka koncepcija časopisa počiva na informativnoj, afirmativnoj i edukativnoj osnovi, što u krajnjem za cilj ima, prije svega, afirmisanje dramskog stvaralaštva u Crnoj Gori i regionu, te institucionalno povezivanju tatarskih produkcija i drugih ustanova koje se bave pozorišnom djelatnošću, čuvanje i njegovanje teatarske, kao jedine efemerne umjetnosti, koja sublimira sve druge vidove umjetničkog izražavanja. „Pozorište“ pored informativnog dijela sadržaja, u dijelu sadržaja Nove drame, objavljuje dramske tekstove afirmisanih i manje afirmisanih dramskih pisaca iz Crne Gore i regiona. U dijelu sadržaja Teatrologija/Teatrografija, časopis objavljuje naučne radove akademskih profesora, eseje dramskih stvaralaca, teatrologa i teatrografa i drugih naučnika iz oblasti humanističkih nauka.
„Pozorište“ je do sada imalo promociju na Međunarodnom festivalu glumca Nikšić 2016 i na Bijenalu crnogorskog teatra 2017, a ove godine pored programa „Barskog ljetopisa“ 2018, selektovan je za A program 48. Festivala dramskih amatera u Bijelom Polju. Preliminarno je najavljena njegova promocije na budvanskom Festivalu „Grad teatar“.

 

 

Details

Date:
7. jul 2018.
Time:
21:00
Event Category:

Venue

Plato ispred Dvorca kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *