Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

„Priče sa zapadne strane“ autor Savo Markoč

23. jul 2021. od 20:30

Knjiga „Priče sa zapadne strane“ autora Sava Markoča biće predstavljena u okviru programa bARS. Nova knjiga Markoča objavljena je nedavno u izdanju “Grafičkog atelja CG”, a dolazi nakon zbirke “Kula od sjećanja i druge priče” koja je objavljena 2018. godine.

„Naslov rukopisa Sava Markoča nagovještava nam da je riječ o knjizi koja je svojom tematikom zagledana kako prema američkom kontinentu, tako i prema književnim uzorima i meta temama, jer je već sam motiv filma West side story izažet iz osnovne Šekspirove postavke – dvoje mladih i zaljubljenih. Zaista, već na početku ovog rukopisa otkrićemo da je Zapadna strana metafora ne samo za geografski prostor već i za duhovnu auru koja se uzdiže nad tim prostorom, a kojoj svoj pečat daje američka književnost s početka XX vijeka. Markoč pripovijeda i ne daje nam priče epskih razmjera, već obične životne priče, ne tematizuje velike tragedije, već svoje relativno male, ne daje nam romantične melodije, već ljubav običnog čovjeka. Pisac riječima slika svijet svakodnevice, njegovog tihog i pomalo marginalnog trajanja. ‘Gledamo’ stare dame, studente, italijanske imigrante u Zapadnoj strani, naivne jednostavne djevojke, pohotne svještenike, naizgled srećne parove, trgovačke putnike, ocvale striptizete. Sigurnim pripovedačkim glasom pisac ulazi u život malih ljudi sa Zapadne strane, sabirajući ih u zajedničku književnu sugestiju -mi ćemo prepoznati sebe u tuđim sudbinama, zaživećemo u oblacima dima, alkohola, kamp-prikolica i obojiti naš svijet bojama Markočevih likova“, napisala je o ovoj knjizi Ana Bošković, dramski pisac i prevodilac.

Savo Markoč (1963) je rođen u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao je na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću, na odsjeku za engleski jezik i književnost. Kratko je radio kao nastavnik, dok je veći dio radnog vijeka proveo u nekoliko pomorskih agencija. Usput se bavio istraživanjem. U četrdesetim godinama otkrio je ljubav prema kamenu, a u pedesetim ka pisanju kratkih priča, kojima se posvetio. Živi, radi, kleše i piše u Baru.

Details

Date:
23. jul 2021.
Time:
20:30
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *