Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

„PREPOZNAVANJE“, kolektivna internacionalna izložba

10. sep 2020. od 20:30

„PREPOZNAVANJE“, kolektivna internacionalna izložba

Saradnja sa Narodnim muzejem Crne Gore

Izložba „Prepoznavanje“ nastavak je dugoročnog regionalnog umjetničkog projekta koji je, u svom četvrtom ciklusu, započet kroz rezidencijalni program, održan u Ribarskoj Banji i Kruševcu, 2017. godine.

U uvažavanju posebnosti i zajedništva svih aktera okupljenih na ovom projektu, u kontekstu samog projekta i mjesta održavanja rezidencijalnog programa, izložba predstavlja radove šestoro umjetnika. Jelena Rubil (Kruševac), Nina Galić (Kraljevo), Vesna Ilić Darijević (Čačak), Ivana Stanković (Niš), Jovana Vujanović (Podgorica) i Bogdan Aleksandrov (Vidin) u svojim radovima mapiraju pitanja savremenih procesa u kontekstu promišljanja mjesta umjetnika i umjetničkih djela, ali, prije svega, mjesta pojedinca u savremenom svijetu, odnosa ka prirodi, tehnologiji, drugima u digitalnoj kulturi, kao i pojava i pitanja koji proizilaze ili su u vezi sa prirodnim zakonitostima i fenomenima ukupne društvene stvarnosti.

Projekat je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija/muzeja, kustosa, umjetnika, u zajedničkom djelovanju na prepoznavanju lokalnih umjetničkih scena, mobilnosti umjetnika, kustosa, razmjene i vidljivosti savremene umjetničke prakse u regionu. Kao takav ostvaruje višeslojne saradničke mreže i istinski je doprinos decentralizaciji.

Pokrenut 2004. godine, do sada je realizovan kroz dva ciklusa izložbi: „Prepoznavanje“, 2005–2007, Kruševac, Čačak, Kraljevo, Niš i Podgorica (Crna Gora); „Prepoznavanje 2“, 2010–2012, Podgorica, Čačak, Niš, Kruševac, Kraljevo, Kumanovo (Makedonija) i Sofija (Bugarska); kroz regionalnu konferenciju „Prepoznavanje 2013“, Kruševac, kada je priređena i izložba bugarskih umjetnika, i kroz treći ciklus, koji je započet rezidencijalnim programom u Sićevu i Nišu 2014. i realizovan nizom izložbi priređenih tokom 2015. i 2016. godine u Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Plovdivu (Bugarska) i Nikšiću (Crna Gora).

Stručni tim projekta čine: Biljana Grković, koordinator, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić, Svilen Stefanov, istoričari umjetnosti.

Nosilac ovog projekta je Umetnička galerija/Narodni muzej Kruševac a saradnici su: Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Narodni muzej Kraljevo (Srbija), Narodni muzej Crne Gore sa Cetinja (Crna Gora), Umjetnička galerija „Nikola Petrov“ Vidin (Bugarska).

 

Umjetnici:

Mr Vesna Ilić Darijević je rođena 1970. u Čačku. Diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Zorana Todovića, 1997, a postdiplomske studije (smjer crtež) završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Darije Kačić. Master studije (studijski program slikarstvo) realizovala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Gorana Despotovskog, 2015. Član je ULUS-a od 2000. Aktivno izlaže od 1997. godine u zemlji i inostranstvu (Krakov, Kanagava, Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Kraljevo, Čačak…). Profesor je na Visokoj školi tehničkih strukovnih studija u Čačku.

Ivana Stanković rođena je 1973. u Nišu. Diplomirala je na grafičkom odsjeku Fakulteta likovnih umetnosti u Prištini u klasi profesora Zorana Jovanovića Dobrotina. Magistrirala je na FLU u Beogradu u klasi prof. Biljane Vuković. Član je ULUS-a. Realizovala je 13 samostalnih izložbi širom Srbije (Niš, Beograd, Kragujevac, Kraljevo) i Makedonije (Skoplje, Kumanovo i Ohrid). Učestvovala je na preko 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Bugarska, Meksiko, Kanada, Hrvatska…) Od 1999. radi u Umetničkoj školi u Nišu kao profesor grafičkih predmeta.

Jelena Rubil je rođena 1975. u Kruševcu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banja Luci 2005. i magistrirala 2010. na odsjeku za Višemedijsku umetnost, Interdisciplinarnih studija Univerziteta u Beogradu. Trenutno je na doktorskim studijama na istom univerzitetu. Od 2012. predaje na osnovnim studijama Fakulteta lijepih umjetnosti u Banja Luci, predmete Slikarstvo i Intermedija, a od 2015, na istom fakultetu, predaje na master studijama. Član je ULUS-a od 2009. godine. Učesnica je više izložbi višemedijske umjetnosti, novih tehnologija, u zemlji i inostranstvu, koautor međunarodnog projekta „Rizom grada“, učesnica seminara i konferencija o digitalnoj kulturi.

Nina Galić je rođena je 1987. u Kraljevu. Završila osnovne (2009) i master studije (2011), na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na vajarskom odsjeku i bila stipendista Fonda za mlade talente 2010/2011 godine. Samostalne izložbe održala u Kontakt Galeriji SKC Kragujevac (2017), Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (sa Bojanom Atlijom i Ivanom Milev, 2016), Galeriji „Remont“ u Beogradu (2015) i Galeriji Beogradske tvrđave, Gornji grad – Stambol kapija (2011). Učestvovala na više grupnih izložbi, likovnih kolonija i radionica u Srbiji i inostranstvu.

Jovana Vujanović rođena je 1986. u Podgorici. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2011. godine, studijski program grafika. Dobitnica je godišnje nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje za slobodni crtež 2008. godine. Rezidencijalno je boravila u Berlinu 2012. godine. Izlagala na samostalnim i grupnim izložbama u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Albaniji… Živi i radi u Podgorici.

Bogdan Aleksandrov je rođen 1960. u Vidinu, Bugarska, gdje i danas živi i radi. Diplomirao je na Univerzitetu „Sveti Kiril i Metodije“ u Velikom Trnovu. Na istom univerzitetu i doktorirao. Dobitnik nacionalnih nagrada za savremenu umjetnost u Bugarskoj, izlagao je na brojnim samostalnim i kustoskim izložbama u Bugarskoj i inostranstvu, kao i na međunarodnim izložbama u Srbiji, Njemačkoj, Kini, Španiji, Rumuniji, i učestvovao je na međunarodnim festivalima video-umjetnosti. Realizovao je više kuratorskih izložbi i projekata.

Details

Date:
10. sep 2020.
Time:
20:30
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizers

JP Kulturni centar Bar
Narodni muzej Crne Gore

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *