Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

NVO Teatar mladih: „Noć tribada”

16. jul 2022. od 21:30

NVO TEATAR MLADIH

Per Olov Enquist

„NOĆ TRIBADA”

Režija: Branko Ilić

 

Scenografkinja: Vana Prelević

Kostimografkinja: Tijana Todorović

 

Igraju: Jelena Simić, Ivona Čović, Lazar Đurđević i Branko Ilić

 

O predstavi: 

Evropska unija i Savjet Evrope su kroz program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022” podržali realizaciju predstave “Noć tribada” koja za temu ima rodnu ravnopravnost, emancipaciju žena, slobodu izbora. Predstava je nastala  u produkciji NVO Teatra mladih, uz podršku Univerziteta Crne Gore, Pravnog fakulteta, Fakulteta dramskih umjetnosti i Centra za kulturu Tivat.

Cilj projekta je da se kroz umjetničku – pozorišnu formu približe teme koje su aktuelne u crnogorskom društvu, te da se afirmiše borba za istinskom ravnopravnošću između žena i muškaraca i važnost emancipacije žena u Crnoj Gori.

Inspiracija za ovaj komad, bio je kontroverzan odnos prema ženama koji je imao čuveni švedski književni stvaralac August Strindberg. Radnja komada prati njegov odnos prema supruzi i njenim odlukama i postupcima, koji su suprotni njegovoj volji. Akcenat priče je na disfunkcionalnom muško-ženskom odnosu u kom muškarac pokazuje netrpeljivost prema ženinim izborima, pravima i emancipaciji. Posebno zanimljiva je okolnost socijalnog sloja kom pripadaju junaci komada, a to je visoki društveni sloj, društvena elita. Ova činjenica podržava tezu da tema rodne neravnopravnosti i rodnog nasilja postoji među svim društvenim grupama, kako među siromašnim, tako i među bogatim, uglednim, poznatim članovima društva.

Ono što je posebna karakteristika odnosa koji se tretira u predstavi je psihološko i ekonomsko zlostavljanje žene, koje je početni oblik nasilja, mnogo ga je teže prepoznati, preduprijediti i sankcionisati, te je neophodno na njega prvenstveno skrenuti pažnju, a ovaj komad stavlja fokus upravo na taj problem.

Details

Date:
16. jul 2022.
Time:
21:30
Event Category:

Venue

Stari Bar – amfiteatar

Organizer

JU Kulturni centar Bar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *