Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

SYNERGIA 4

11. avg 2019. od 21:30

SYNERGIA 4: Edin Karamazov, gitara

                             Vesna Podrug Kossjanenko, klavir

                             Milan Milošević, baset klarinet i klarinet

                             Žarko Perišić, fagot

                             Kanadski kompozitori, Farshid Samandari i Sid Robinovitch

 1.Papiga i trgovac (premijera) – Faršid Samandari (Kanada) 8:00 min

Edin Karamazov, gitara/ Milan Milošević, basetni klarinet/ Žarko Perišić, fagot/ Vesna Podrug Kossjanenko, klavir

2.Hameum Svita – Božidar Boki Milošević i Ante Grgin 6:00 min

Milan Milošević, klarinet/ Žarko Perišić, fagot/ Vesna Podrug Kossjanenko, klavir

3.Arpeggione Sonata, D.821Franz Peter Šubert 28:30 min Edin Karamazov, gitara/ Žarko Perišić, fagot

  1. Allegro moderato (A minor)
  2. Adagio (E major)
  3. Allegretto (A major)

Pauza

4.Klavirski trio Op.11 (1797) – Ludvig van Betoven 19:00 min

Milan Milošević, klarinet/ Žarko Perišić, fagot/ Vesna Podrug Kossjanenko, klavir

  1. Allegro con brio
  2. Adagio
  • Tema con variazioni („Pria ch’io l’impegno“: Allegretto)

5.Luka Napulj, (premijera) Sid Robinovič (Kanada) 8:00 min

6.Dvostruki koncert za gitaru i basetni klarinet – Astor Pjacola 15:00 min

Edin Karamazov, gitara/ Milan Milošević, basetni klarinet/ Vesna Podrug Kossjanenko, klavir

 

Milan Milošević, klarinista, doktor muzičke umjetnosti, Univerzitet Britanske Kolumbije. Dobitnik je nagrade Saveta za umjetnost Britanske Kolumbije, doktorske istraživačke stipendije i nagrade za akademsku izuzetnost na Univerzitetu Britanske Kolumbije. Milan je aktivan kao internacionalni umjetnički predstavnik Backun MoBa klarineta, Stowasser J. Taragota i Légère Trski. Čest je gostujući predavač specijalističke pedagoške muzičke asocijacije i član je Američke federacije muzičara, kao i Internacionalne asocijacije klarinetista. Studirao je kod prof. Milenka Stefanovića, Čarlsa Najdiha, Ajako Ošime i Roberta Springa.

Trenutno predaje klarinet i direktor je Muzičkog odseka na Vankuver koledžu u Kanadi. Prethodno je bio stalni član Beogradske filharmonije i umjetnički ko-direktor Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije i duvačkog kvinteta Sinergija 5. Milošević se istakao kao solista i član kamernog ansambla na festivalu savremene muzike Graundsvel i Festivalu nove muzike i kao solista sa Simfonijskim orkestrom Vinipega. Gostovao je u mnogobrojnim angažmanima i promocijama klasične, savremene I tradicionalne muzike na kanadskoj državnoj radio i televizijskoj mreži CBC u Vinipegu i Vankuveru i Kanadskim premijerama. Nedavno je bio gostujući predavač na naučnoj konferenciji i seriji majstorskih kurseva, između ostalog, na Državnom univerzitetu Džeksona i Univerzitetu Britanske Kolumbije. Pored toga, sarađivao je sa Društvom za novu muziku Vankuvera, Redšift muzičkim društvom, koncertnim serijalom Virtuozi na Univerzitetu u Vinipegu, Vankuverskim simfonijskim orkestrom i Interkulturalnim orkestrom u Vankuveru.

Kritičar časopisa Internacionalne asocijacije klarinetista – The Clarinet, hvalio je njegove savremene izvođačke tehnike kao „eklektične, inovativne“, i istakao „dosad nepoznati doprinos saznanju o klarinetu“. Njegovi snimci Bramsa i Betovena su opisani kao „zavodljivi, izražajni i dobro kontrolisani… zvučno topli u cjelokupnom opsegu instrumenta.“

Edin Karamazov je svoju muzičku karijeru počeo kao klasični gitarista prije nego što se okrenuo baroknoj lutnji, koju je studirao kod Smita Hopkinsona na muzičkoj akademiji Schola Cantorum Basiliensis u Bazelu, Švajcarska. Nastupa skupa sa ansamblima kao što su Hesperion, L’Arpeggiata, Hilliard Ensemble, Mala Punica, Orpheus Chamber Orchestra kao i sa umjetnicima kao Andreas Scholl, Maria-Cristina Kiehr, Arianna Savall i Sting. Karamazov svira nekoliko žičanih instrumenata iz različitih kultura i epoha i ostaje posvećen u istraživanju korištenja lutnje u modernoj muzici u vezi savremene improvizacije. Osim svoje samostalne karijere on uživa prateći pjevače različitih stilova i kulturnih nasljeđa.

Svoj prvi solo nastup ostvario je kao lutenist 1998. godine, zamjenjujući u zadnjoj minuti legendarnog Juliana Breama. Od tada je postao jedan od najuzbudljivijih i harizmatičnih svirača lutnje današnjice. Njegovi uzbudljivi virtuozni nastupi na lutnji i gitari, sa repertoarom koji se kreće od klasika iz 16. vijeka do moderne muzike su pobrala odlične kritike u Evropi i Americi. Kao solista nastupao je i snimao sa vodećim međunarodnim ranim muzičkim ansamblima i umjetnicima poput Hilliard Ensemble, Hesperion XX, Andreas Scholl, kao i sa britanskim rok muzičarem Stingom. Karamazov je savršen tumač i izvrstan tehničar na brojnim ranim i savremenim gudačkim instrumentima. Izuzetan je koncertni umjetnik pojavljujući se u brojnim važnim koncertnim dvoranama, uključujući Amsterdam Concertgebouw, londonski Wigmore Hall, Berlinskoj filharmoniji, i Konzerthaus u Beču, između ostalih. Nastavljajući tradiciju iz svojih ranih dana on i dalje uživa u improvizovanim muzičkim nastupima na ulici.

Vesna Podrug Kossjanenko, pijanistkinja, rođena je u Splitu gdje je i započela svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Gordane Lentić. Za vrijeme školovanja osvojila je šest prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon maturiranja, 1986. godine dobila je stipendiju „Ivo Pogorelić“ koja joj je omogućila odlazak na studije u inostranstvo koje započinje na Hochschule fur̈ Musik und darstellende Kunst u Beču kod prof. Paula Badure-Skode. Studije klavira završava 1992. godine naslovom Magistra umjetnosti. U periodu od 1992. do 194. godine je usavršavala klavirsku komornu muziku kod prof. Georga Eberta. Na istom Univerzitetu je 2000. godine završila i pedagoški odsjek i stekla zvanje profesora s odličnim uspjehom. Već za vrijeme studija svirala je brojne recitale i nastupa solistički s orkestrom HNK u Splitu pod ravnanjem Borisa Papandopula. U Državnoj operi u Beču je u periodu od 2000. do 2005. godine čije osam puta izvela Betovenov 5. koncert s orkestrom der Wiener Staatsoper.

Tokom svoje bogate karijere, Vesna je nastupala i sa brojnim istaknutim muzičarima: Davidom Grigorjanom, Vladimirom Kossjanenkom, Soo Kyung Hong, Goranom Listešom, Isabell Bringmann, Martinom Serafin, Michelangelom Cavalcantijem u poznatim koncertnim dvoranama kao što su „Musikverein“, „Konzerthaus“ i „Staatsoper“ u Beču, „Vatroslav Lisinski“ i „Hrvatski glazbeni zavod“ u Zagrebu, „Conservatorio Giuseppe Verdi“ u Milanu.

Pored pedagoške djelatnosti na bečkom Univerzitetu (Wiener Volkshochschule) gdje je vodila klavirsku klasu od 1992. do 1995, predavala je i na mnogobrojnim ljetnjim seminarima: Gutenstein, Mauerbach – Austrija; Bordeaux – Francuska; Zadar, Hvar, Kaštela – Hrvatska. Od 1998. do 2008. Podrug je bila angažovana kao stalni korepetitor u Bečkoj državnoj operi, a od 2002. do 2008. kao pedagoški saradnik na Univerzitetu za muziku i scensku umjetnost u Beču. Od 2007. Vesna Podrug djeluje kao docent za klavir na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Žarko Perišić je diplomirao je fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Marijana Kobetića, a usavršavao se u Salzburgu na Visokoj školi za glazbu „Mozarteum“ u klasi Milana Turkovića i Ričarda Galera. Tokom studija osvojio je brojne nagrade na solističkim i komornim takmičenjima. Perišić sarađuje s brojnim inostranim orkestrima i komornim ansamblima kao solo-fagotist (Izraelski simfonijski radio orkestar, Izraelski komorni orkestar, Simfonijski orkestar Tel Aviva, Salzburška komorna filharmonija, Camerata Salzburg, Mozarteum orkestar Salzburg, Klangforum Wien, Chamber orchestra of Europe, Berlin, Budapest Festival Orchestra, Beogradska i Zagrebačka filharmonija). Od 1993 . godine je stalni član i povremeni dirigent ansambla za novu muziku OENM iz Salzburga. Od 1997. godine predaje fagot na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, nastupa s Vojvođanskim simfoničarima kao solo-fagotist, osniva duhački kvintet te održava brojne solističke i komorne koncerte. Pored toga, Perišić predaje fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo-fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a s kojim održava i solističke koncerte. Predavač je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a aktivno sarađuje sa Cantus ansamblom, Zagrebačkim duvačkim Triom i Duom Pfagottiano.

Details

Date:
11. avg 2019.
Time:
21:30
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *