Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lana Bastašić: „UHVATI ZECA“

12. avg 2019. od 21:30

Lana Bastašić: „UHVATI ZECA“ 

Moderator: Nikola Nikolić

 

O autorki: 

Lana Bastašić je rođena u Zagrebu 1986. godine, a odrasla je u Banja Luci. Iza sebe ima dvije zbirke priča, jednu zbirku poezije i jedan roman za djecu. Svako od ovih izdanja krunisan je nekom nagradom, tako da je ona dobitnica nagrada kao što su „Zija Dizdarević“, „Ulaznica“ i „Karver“.

„Uhvati zeca“ je njen prvi roman za odrasle koji je ušao u najuži izbor 65. NIN-ove književne nagrade za najbolju knjigu iz 2018. godine. Lana živi u Barseloni, gdje uređuje književni časopis „Carn de cap“ i vodi školu književnosti Escola Bloom.

 

O djelu:

Roman „Uhvati zeca“ je uzbudljiva feranteovska storija o prijateljicama koje su neobične životne okolnosti odvojile na više od deceniju, da bi ih još čudnovatijim spletom ukrstile i odvele u potragu za, naizgled, jedinom preostalom tačkom međusobnog povezivanja.

Vješto usmjeravana fabula suočava nas s nekim od suštinskih pitanja današnjice: pitanja granica do kojih može ići povezivanje različitosti, pitanja ovladavanja identitetom – njegovog oblikovanja po sopstvenom nahođenju, pitanja odnosa različitih vremenskih planova koji se prelamaju na istoj jedinki, te pitanja mogućnosti da kroz opštu tranziciju I pojedinac doživi preporod.

„Uhvati zeca“ je roman o ženskom prijateljstvu u svojoj nimalo romantičnoj verziji. Bilo je očekivano da će se u 21. vijeku i kod nas pojaviti narativ o komplikovanom i u isto vrijeme opčinjavajućem odnosu dvije osobe povezane suprotnostima od rođenja do konačnog buđenja. Ako je buđenje uopšte moguće u jednoj napaćenoj zemlji čuda gdje nikada nije do kraja jasno na kojoj strani ogledala se nalazimo.

 

Riječ kritike: 

„Lana Bastašić napisala je roman sa ubjedljivom karakterizacijom likova, sa jasno motivisanim rješenjima u pogledu strukturisanja fabule i uvezivanja motiva, sa tematikom koja teško da će skorije izgubiti na aktuelnosti. Ovdje je moguće pronaći sve što tišti savremenog čovjeka: pitanje granica do kojih može ići povezivanje različitosti (višestruko), pitanje ovladavanja identitetom – njegovog oblikovanja po sopstvenom nahođenju, pitanje odnosa različitih vremenskih planova koji se prelamaju na istoj jedinki. I možda najvažnije, treba spomenuti taj sveprisutni užitak čitanja. Bez obzira na nimalo laku sadržinu. To je možda najsigurniji pokazatelj da imamo posla s nečim što se, najblaže rečeno, sasvim približilo idealu kompletnog romana.“

Nikola Nikolić

Details

Date:
12. avg 2019.
Time:
21:30
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *