Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra: Rahmanjinov klavirski koncert br. 2

21. jul 2023.

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra: Rahmanjinov klavirski koncert br. 2

Solista: Aleksandar Sinčuk

Dirigent: Robert Homen

Ljetnja scena Doma kulture

 21.00h

Aleksandar Sinčuk je doktor umjetnosti, vanredni profesor Fakulteta muzičke umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu. Počeo je intenzivno da nastupa širom Rusije i u inostranstvu  još kao student Centralne muzičke škole. Tokom studija na Moskovskom konzervatorijumu pod mentorstvom Valerija Pjasetskog, Sinčuk je postao laureat mnogih prestižnih pijanističkih konkursa. Između ostalih, ističu se Prva nagrada na Međunarodnom konkursu „Rahmanjinov“ u Moskvi i Zlatna medalja na Međunarodnom konkursu „Vladimir Horovic“ u Kijevu.

Poslije uspjeha na IV Međunarodnom konkursu „Rahmanjinov“, Aleksandar Sinčuk uspješno debituje u Karnegi holu 2009. godine. Danas se njegovi nastupi održavaju u značajnim koncertnim dvoranama širom Rusije, kao što su Velika sala Moskovskog konzervatorijuma, Dvorana Međunarodnog doma muzike „Svetlanov“ u Moskvi, Koncertna sala Marijinskog teatra. U inostranstvu Aleksandar Sinčuk nastupa širom Evrope, SAD, Portoriku, Turskoj, Kini i Južnoj Koreji.

Aleksandar Sinčuk je gost brojnih festivala klasične muzike kao što su Međunarodni festival „Lica savremenog pijanizma“ u Sankt Peterburgu, „BEMUS“ u Srbiji, „Ohridsko leto“ u Makedoniji, Moskovski muzički festival mladih, „Piano Follies“ u Francuskoj, Kineski međunarodni pijanistički festival, Muzički festival u Bratislavi, Evropski muzički festival u Bugarskoj itd. Pijanista Aleksandar Sinčuk sarađuje sa brojnim ruskim i međunarodnim simfonijskim orkestrima, uključujući Orkestar Marijinski, Nacionalni filharmonijski orkestar Rusije, Simfonijski orkestar Moskve „Ruska filharmonija“, Brandenburški državni orkestar iz Frankfurta, Sofijska nacionalna filharmonija, a nastupa sa proslavljenim dirigentima kao što su Vladimir Spivakov, Dmitrij Jurovski, Valerij Gergijev, Vjačeslav Ređa, Dmitrij Vasilijev, Feliks Korobov, Fabio Mastranđelo, Nikolaj Đađura, Aleksej Kornijenko, Anatolij Levin, Valerij Poljanski, Maksim Eškenazi, Uroš Lajovic, Đorđe Pavlović, Hauard Grifits itd. Od 2014. godine Aleksandar Sinčuk se bavi pedagoškim radom. Godine 2015/2016. radio je kao asistent na Državnom moskovskom konzervatorijumu „Čajkovski“. Redovno održava majstorske kurseve u Evropi, Americi i Aziji. Solistički album Aleksandra Sinčuka koji sadrži remek-dela ruskih kompozitora Čajkovskog, Skrjabina i Rahmanjinova snimljen je u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, a izdao ga je Classical Records 2014. godine.

 

Robert Homen (Kotor, 1972) diplomirao je dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dugi niz godina angažovan je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, prvo u svojstvu horovođe, a potom i kao stalni operski dirigent.

Kao simfonijski i dirigent opere radio je sa gotovo svim profesionalnim orkestrima i operskim kućama u Hrvatskoj (HNK Split, HNK Osijek, HNK Rijeka), Zagrebačkoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru HRT-a, Duvačkom orkestru OSRH i Dubrovačkom simfonijskom orkestru, kao šef dirigent.

Djeluje kao član stručnih komisija na takmičenjima vokalnih ansambala i smotrama duvačkih orkestara, te drži seminare iz dirigovanja u Hrvatskoj i inostranstvu.

Stalno je zaposlen kao vanredni profesor na odsjeku za operski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Details

Date:
21. jul 2023.
Event Category:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *