Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ilija Đurović: „Sampas”, roman

21. jul 2022. od 21:00

ILIJA ĐUROVIĆ: „SAMPAS“, roman

Moderatorka: Dragana Erjavšek

 

O romanu:

Sampas je poema puta. Sampas je roman. Sampas je muzika.

Od prve do poslednje stranice ove knjige, od Ade Bojane, preko Bokokotorskog zaliva pa do Podgorice, Ilija Đurović rafiniranim književnim stilom pred nas postavlja slike i situacije celog jednog života, života kao traganja za boljim, života kao kolopleta milih i nemilih okolnosti i događaja – onoga što bi se zaista moglo nazvati: život, literatura.

Savremeni crnogorski, odnosno rasparčano-jugoslovenski, odnosno balkanski kontekst – milje je kroz koji likovi ove knjige traže svoj: sampas. Ili spas?

Ilija Đurović vešto sastavlja književni puzzle od kojeg nas katkad podilaze srsi, a katkad milina. Besprekoran stil kojim je ovaj roman napisan čini da ne poželimo da je kraj.

Ali kraj čega? Kraj puta? Kraj traganja? Sampas nam ne dopušta da stavimo tačku.

Sampas je knjiga o ljubavi prema životu, uprkos svemu“.

Bojan Krivokapić

 

O autoru: 

Ilija Đurović rođen je 1990. godine u Podgorici. Piše prozu, poeziju, drame i filmske scenarije. Objavio je sljedeće knjige: Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima, priče (Žuta kornjača, 2014); Crne ribe, priče (Žuta kornjača, 2016); Brid, poezija (Treći trg, 2018; nagrada za najbolji neobjavljeni rukopis napisan na BHSC jezicima u okviru Beogradskog festivala poezije i knjige Trgni se! Poezija! 2018) i Sampas, roman (Treći trg, 2021; najuži izbor za NIN-ovu nagradu za 2021. godinu)

Od 2013. živi i radi u Berlinu.

Details

Date:
21. jul 2022.
Time:
21:00
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JU Kulturni centar Bar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *