Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Feđa Štukan: „Blank”, roman

2. avg 2022. od 21:00

FEĐA ŠTUKAN: „BLANK“, roman

Moderatorka: Marija Šušter

 

O djelu:

Autobiografski roman glumca Feđe Štukana, bi se s pravom mogao svrstati i među istorijske udžbenike. Napisan je na nagovor Anđeline Džoli i Breda Pita kao moguća građa za igrani film. Od snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, beskućnika i heroinskog ovisnika u miru, pa sve do reflektora holivudske “”A”” produkcije. Priča o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi.
Blank surovo i bez licemjerja demistifikuje bosanski rat koji vode lokalni lopovi, aminuju hodže i popovi, a koriste političari svih fela. Blank je i demistifikacija religije. Ova knjiga demistifikuje i državu koja ubija vlastitu djecu, a predstavlja na kraju i demistifikaciju međunarodne politike koja, uz šampanjac, kavijar i diplomatski humor posmatra predstavu i aplaudira glumcima koji stvarno umiru na životnoj pozornici pretvorenoj u gladijatorsku arenu.
Ova knjiga se čita u jednom dahu. Štukan piše veoma direktno, kratko i jasno, puca pravo u glavu, bez suzdržavanja i viška riječi. Knjiga Blank je stvarna, surova, bolna, tragikomična, nevjerovatna, svedena na nivo običnog čoveka.

„Ovo je knjiga koja nikada nije ni trebala biti objavljena pa sam, misleći da to niko nikad neće čitati, imao slobodu da napišem sve.”, Feđa Štukan.

 

O autoru:

Feđa Štukan rođen je u Sarajevu 28.01.1974.godine. Diplomirao je glumu u klasi Mustafe Nadarevića i Aleksandra Jevđevića, a na istoj Akademiji scenskih umjetnostosti Univerziteta u Sarajevu je i magistrirao.

Jedan je od rijetkih glumaca sa naših prostora koji je imao priliku da glumi s oskarovcima poput Benisia del Tora, Kolin Firta, Tim Robinsa, Ben Kingslija, kao i u filmovima Terensa Malika, Marka Vinterberga, Andjeline Džoli. Štukan je takođe prisutan u ex-yu kinematografiji, u filmovima „Zgarište“, „Gori vatra“, „Nafaka“, „Top je bio vreo“, „Nečista krv“, serijama  „Klan“, „ Kotlina“ i mnogim drugim. Stalni je član Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Strastveni je pilot, padobranac, motorista, ali i predavač teorijske grupe predmeta u Pilotskoj školi u Sarajevu.

Roman „Blank“ objavio je 2019.godine i ovo intrigantno autobiografsko štivo za kratko vrijeme postalo je najčitanije djelo na prostorima bivše Jugoslavije.

Details

Date:
2. avg 2022.
Time:
21:00
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JU Kulturni centar Bar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *