Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Nikola Vučković, klavir

10. jul 2019. od 21:30

Nikola Vučković, klavir

Gošća koncerta: Dušica Kordić, violina

 

PROGRAM:

1. F. Liszt: Sonata h-moll, S. 178
2. Dušica Kordić: Rumunska rapsodija za violinu solo
3. M. Ravel: Gaspard de la nuit, M. 55
  •  Ondine
  • Le Gibet
  • Scarbo

Nikola Vučković (1981) završio je nižu muzičku školu u Budvi, u klasi prof. Gabriele Aksamit nakon čega je upisao srednju muzičku školu u Subotici, u klasi prof. Matije Molcera. Školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Novari u Italiji, u klasi prof. Mariana Mike, gdje 2002. godine diplomira uz počasti. Za vrijeme studija u Italiji bio je dobitnik šest stipendija fondacije „Luciano Martelli“ iz Galliate-a. Paralelno sa studijama u Italiji, pohađao je i studije i na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Borisa Kraljevića u čijoj klasi i diplomira 2004. god. Magistarske studije završio je u klasi prof. Vladimira Bočkarjova.

Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod poznatih pedagoga kao što su: Dmitri Baškirov, Šandor Falvai, Noel Flores, Vladimir Ovčinjikov, Kemal Gekić, Aleksandar Serdar i dr.

Pored zapaženih nastupa na saveznim i međunarodnim takmičenjima nastupao je i na preko 250 koncerata kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, BiH, Njemačkoj i dr.

Od značajnijih nastupa u Crnoj Gori izdvajaju se: recitali u CNP-u i Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju, „HercegFest“ u Herceg Novom, „Grad teatar“ u Budvi, „Barski ljetopis“ u Baru i drugi. Veoma je značajan i koncert u CNP-u, koji je ostvario sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, a koji ujedno predstavlja i njegov orkestarski debi.

U inostranstvu je nastupao na brojnim festivalima među kojima se posebno ističu: otvaranje festivala „Verbania Musica“ (Italija) – povodom 150 godina F. Šopena, svečanosti grada Martelaga (Venecija – Italija), koncert u Milanu – Italija za najviše zvaničnike političke stranke „Forza Italia“, recital u Napulju (Italija), nastup u sali „Bosendorfer“ – Beč i „Royal Casino“ – Baden (Austrija), Dom Armije BiH (Sarajevo), sali „Olivier Messian“ (Pariz), „Guldener Greif“, Castle Museum i Rathaus (Arnstadt – Njemačka) i dr.

Do sad je ostvario i niz koncerata koje su snimile i emitovale brojne TV stanice: RTS, RTCG, RTV Novi Sad, RTV Budva, Rai Uno (Italija), kao i radio stanica klasične muzike „Bela Bartok“ u Mađarskoj.

Od 2015. godine, Vučković je stalni član dua „2Soul(o)s“, sa istaknutom crnogorskom violinistkinjom Dušicom Kordića, a 2016. je bio klavirski saradnik za pobjednike internacionalnog takmičenja „Grand Prize Virtuoso“ u Salcburgu i član žirija „Golden Key Piano“ takmičenja u Njujorku. Trenutno je angažovan kao direktor muzičke škole u Budvi.

 

Violinistkinja Dušica Kordić je rođena u Kotoru 1981. godine. Osnovno muzičko obrazovanje započinje sa 9 godina u muzičkoj školi „Vida Matjan“ (Kotor), u klasi Ljudmile Petrove. Srednje obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, u klasi istaknutog profesora Dejana Mihajlovića, kod kojeg nastavlja i studije u Beogradu i Sarajevu. Diplomirala je 2006. godine. Dušica je bila stipendista „Berklee College of Music“ u Bostonu (2009) i „Roosevelt University“ u Čikagu (2003).

Apsolvent je Akademije lepih umetnosti u Beogradu, na Jazz odsjeku u klasi prof. Vladane Marković. Do sada je sarađivala je sa brojnim istaknutim umjetnicima kao što su: Henning Kraggerud, Irina Chukovskaya, Nick Miskoru, Oleg Janovski i dr. Pored toga, usavršavala je i Tap Dance u SAD-u.

Od 2013. godine aktivno sarađuje sa crnogorskim gitaristom Draženom Jokovićem sa kojim ostvaruje stotine nastupa u zemlji i inostranstvu, kao i snimanje i izdavanje CD-a za renomirani festival „Bach Advent“ u Arnstadtu (Njemačka), gdje su redovni gosti. Sa crnogorskim pijanistom, Nikolom Vučkovićem, nastupa od 2015. godine i ostvaruje značajne recitale u zemlji i inostranstvu.

Ostvarila je i trajne audio i video zapise za Radio i Televiziju Crne Gore, SAD, Njemačke i Norveške. Trenutno je angažovana kao profesor violine u muzičkoj školi u Budvi.

Details

Date:
10. jul 2019.
Time:
21:30
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *