Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

DEJAN VUKOVIĆ: „LONDONSKI ZAPISI“, zbirka putopisa

14. sep 2020. od 21:00

DEJAN VUKOVIĆ: „LONDONSKI ZAPISI“, ZBIRKA PUTOPISA

Moderatorka: Vesna Šoškić

 

 O autoru: 

Dejan Vuković, autor „Londonskih zapisa“ rođen je 30. septembra 1972. godine u Titogradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Podgorici – Međunarodni smjer. Završio je Diplomatsku akademiju „Gavro Vuković“ u prvoj generaciji. Do 2004. godine radio je u Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore, zatim u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, zatim kao diplomata u Ambasadi Crne Gore u Londonu, onda biva direktor Direkcije za diplomatske privilegije i imunitete u Ministarstvu vanjskih poslova. Trenutno je konzul u Generalnom konzulatu Crne Gore u Frankfurtu.

 

O djelu: 

Knjiga Dejana Vukovića “Londonski zapisi“ nastala je, kako i sam autor kaže, u periodu od 2008. do 2011. godine, kada je ovaj mladi diplomata, iz loze diplomate Gavra Vukovića, obavljao diplomatske poslove u Ambasadi Crne Gore u Londonu.

Ovo je zbirka putopisa koji će čitaocu pomoći da bolje i ljepše razumije istorijske odnose između Crne Gore i Engleske, da spozna kulturu, običaje, tradiciju dva vjekovno prijateljska naroda. Devetnaest putopisa „Londonskih zapisa“ otkrivaju obrazovanog diplomatu i sjajnog spisatelja koji primjećuje svaki važan detaljčić od koga napravi umjetničke lirske slike koje tekstu daju literarnu pitkost – spajajući prošlost i sadašnjost:

Nekada je Temza milovala pašnjake i livade, obavijala se oko brežuljaka, netaknutih obala i polja. Danas grli najljepše vile, luksuzna zdanja, futurističke višespratnice. Vješto krije svoje tajne i mistični podvodni tunel, dok njeno ušće štiti brana u obliku školjki. Prilagođava se novim, modernim vremenima. Ipak je svoja. Temza je neprikosnovena u Londonu, dominira njegovim bilom. Srž, oko koje se rađao, rastao i dotjerivao ovaj velegrad, gospodin među gradovima.

Mnogo je događaja i ljidi koji povezuju Crnu Goru i Englesku. Ovim putopisima, Vuković poziva čitaoce  na čitalačko  ” putovanje” i upoznavanje međukulturalnih odnosa Crnogoraca i Engleza.

Recenzent  “Londonskih zapisa” mr Novica Vujović sa razlogom ocjenjuje da je “Vukovićeva putopisna proza autentično svjedočanstvo da ne postoje mali i veliki, nego malobrojni i mnogobrojni narodi. U savremenoj crnogorskoj književnosti riječ je o osobenome tekstu nesumnjive kulturne i literarne vrijednosti”.

Svih devetnaest putopisa treba pročitati i usvojiti, a posebno onaj “Ko se umorio od Londona umorio se od života”.

Ovom  knjigom Dejan Vuković se pridružio onim sjajnim književnicima – putopiscima svoga zavičaja: Mihailu Laliću, Dušanu Kostiću, Miroslavu Đuroviću, Slobodanu Vukoviću, …

Dejan Vuković  putuje, živi, radi, zapisuje! Nudi nam putopisnu prozu na čitanje. Oni su sada na jednom mjestu – među koricama knjige koja učvršćuje odnose naših naroda.

Details

Date:
14. sep 2020.
Time:
21:00
Event Category:

Venue

Plato ispred Dvorca kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *