Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Clazz kvintet

17. jul 2018. od 22:00 - 23:00

„Clazz kvintet“ je kamerni sastav oformljen prevashodno iz želje da se crnogorskoj publici premijerno predstavi djelo Picnic suite, savremenog francuskog kompozitora Kloda Bolinga. S obzirom na nov i nesvakidašnji tretman klasične gitare u ovom ansamblu, premijerno izvođenje „Picnic suite“ je, sa velikim uspjehom, upriličeno na otvaranju jubilarnog, desetog, izdanja najstarijeg crnogorskog festivala klasične gitare, Bar Guitar Fest-a, u januaru 2012. Kvintet, koji čine Bojana Brajović (gitara), Milanka Nikčević (klavir), Boris Nikčević (flauta), Slaven Turusković (kontrabas) i Predrag Lazović (bubnjevi), sa zadovoljstvom se, zatim, predstavio i podgoričkoj publici i to u okviru festivala JAM (Jazz appreciation month), nakon čega je nastupio na nekoliko crnogorskih džez festivala ( u Pljevljima u okviru proslave Svjetskog dana džeza, Bijelom Polju – White Field Jazz Fest, i Petrovcu – Petrovac jazz fest).

Inspirisani dotadašnjim uspjehom, 2014. godine su imali veliku turneju nastupivši u 11 crnogorskih gradova. Ovaj projekat je bio podržan od strane crnogorskog Ministarstva kulture, kao što je i njihova prošlogodišnja, regionalna turneja „Koncerti bez granica“, u okviru koje su nastupili u Beogradu, Tirani, Ljubljani i Sarajevu.

Članovi Clazz kvinteta su profesori u crnogorskim nižim i srednjim muzičkim školama, a kontrabasista je stalni član Simfonijskog orkestra. Aktivni su svirači i nastupaju kao solisti na svojim instrumentima, ali i u raznim kamernim klasičnim i džez sastavima, promovišući klasičnu i džez muziku. Klod Boling, čiju muziku promovišu, u svojim djelima upravo, na jedinstven način, povezuje ta dva muzička pravca, uklapajući džez dionice u klasičnu fakturu kompozicije. Naziv kvinteta Clazz se logično nameće iz ovakve simbioze.

Program:

Claude Bolling (1930)
PICNIC SUITE

Rococo
Madrigal
Gaylancholic
Fantasque
Canon
Tendre
Badine

Details

Date:
17. jul 2018.
Time:
22:00 - 23:00
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *