Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Andrej Nikolaidis: „Anomalija”, roman

23. avg 2022. od 21:00

ANDREJ NIKOLAIDIS: „ANOMALIJA”, roman

Moderatorka: Dragana Erjavšek 

 

O djelu: 

Novogodišnja je slavna noć u svih devet priča koje čine ‘Toccatu’, prvi dio proze Anomalija Andreja Nikolaidisa. Ali onda, baš te zimske noći, prostorvremena se sljubljuju i dolazi do neočekivanih raspleta tih priča, literarnim postupkom koji smijemo nazvati satanas ex machina, kad se raspliće Priča svih priča, sudbina svijeta. I svi scenariji i životi oko kojih se trudimo su učas maleni i nevažni, kolikogod do maloprije bili potresni ili izazivali čisto gnušanje.

U drugom, dugim dnevničkim rečenicama ispisanom, mirnijem i već po svom naslovu obuhvatnijem dijelu romana, ‘Fugue‘, kontemplirat će početkom nove godine negdje u austrijskim Alpama, u samom oku katastrofe, nekim čudom za sada preživjela, pripovjedačica, sve strepeći za malenu kćer.

Ovako bizaran, zaigran i duhovit roman Andrej Nikolaidis nije još napisao. Anomalija je neka vrsta sotije, eksplozija groteske, ironije, razuzdanosti, a u svemu ne manjka briljantnih esejističkih seciranja i dekonstrukcije civilizacije i njezinih filozofskih i teoloških postulata. Svaka natruha poetske pravde ili ideje zasluge i nagrade temeljito je u ovom apokaliptičnom cabaretu prozrena i prezrena. Kao da će, nakon svega, i nakon čitanja ovog romana, ostati lebdjeti samo gromoglasan smijeh nad sve tišim vodama.”

Kruno Lokotar

“Andrej Nikolaidis je anomalija u našem jeziku i našim književnostima, a Anomalija roman u kojem maštoviti mizantrop − kod kojeg su i mašta i mizantropija na steroidima − kraj svijeta najavljuje onako kako taj svijet, poslije svega što su ljudi od njega napravili, i zaslužuje: kao happy end.”

Emir Imamović Pirke

 

O autoru: 

Andrej Nikolaidis (Sarajevo, 1974) romanopisac, kritički komentator i novinar, jedan je od najvažnih glasova iz bivše Jugoslavije. Napisao je romane MimesisSinDolazakOdlaganje. ParezijaMađarska rečenica, ogled Homo Sucker: Poetika Apokalipse, i dr. Za roman Sin dobio je Nagradu Evropske unije za književnost 2011, a za Mađarsku rečenicu 2017. godine Nagradu “Meša Selimović“. Knjige su mu objavljene na četrnaest jezika, između ostalih engleski, njemački, talijanski, mađarski, finski i turski.

Details

Date:
23. avg 2022.
Time:
21:00
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JU Kulturni centar Bar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *