Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Amira Medunjanin

28. jul 2022. od 21:00

AMIRA MEDUNJANIN & ANTONIO VRBIČKI, ATILA AKSOJ, RIAD GUZIN

 

Biografija: 

Amira Medunjanin je rođena u Sarajevu, 23. aprila 1972. godine.

Od samih početaka svoje karijere traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicionalne muzike jugoistočne Europe i pokušava se usredsrediti na onaj dio naše umjetnosti iz perspektive modernog svijeta koji nas okružuje.

Njena opčinjenost ljepotom usmene tradicije ovih prostora navela ju je da se posveti stvaranju specifičnog umjetničkog izraza koji nije sastavni dio muzičkih trendova, ili kompromisa kako bi se uklopio u postojeće muzičke kalupe. Kroz rad s profesionalnim umjetnicima i mnogobrojnim koncertima uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora, odnosno balkansku tradicionalnu muziku na svjetskoj World Music sceni.  Odlično poznavanje engleskoga jezika olakšalo je predstavljanje jedinstvenog koncepta projekata u zapadnoj Evropi i šire.

Muzički novinar Garth Cartwright naziva je “bosanskom Billie Holiday” poredeći način na koji se Amira igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Dobitnica je, između ostalih, i prestižne nagrade  La plue belle voix feminine 2012 (Najbolji ženski vokal 2012. godine) Fondacije Orange (Francuska, Marseille, Babel Med Music festival).

Takođe je dobitnica nagrade PORIN za najbolju žensku vokalnu izvedbu u 2020. godini i najbolji album svjetske muzike 2020. godine.

Gostovala je na albumu Bal-Kan: Honey and Blood, čuvenog katalonskog umjetnika Jordija Savalla, s kojim aktivno sarađuje i nastupa širom svijeta.

U prethodnom razdoblju od devetnaest godina vlastitim je snagama objavila jedanaest nosača zvuka koji su obuhvatili muzičko nasljeđe Bosne i Hercegovine s osvrtom na regionalnu perspektivu.

 

Details

Date:
28. jul 2022.
Time:
21:00
Event Category:

Venue

Ljetnja pozornica Doma kulture

Organizer

JU Kulturni centar Bar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *