Denisov mural ostavljen za kraj

   Posljednji mural planiran bARS programom „Barskog ljetopisa“ posvećen je Denisu Karađuzoviću, a otkriven je juče na zidu u blizini autobuskog stajališta „kod BIGZ-ove knjižare“, jednom od mjesta gdje je provodio vrijeme, čekajući prevoz do svog Starog Bara.

„Ovaj autentični stanovnik našeg grada, od šezdesetih naovamo, sa gitarom u ruci, kasnije sa pištaljkom u ustima, bio je neizostavan lik ispred gradskih hotela, kafića, na ulicama, raskrsnicama… Denis je bio drugačiji od ostalih i svi su ga prihvatali i voljeli upravo takvog, znajući da ni u čemu što bi radio nema zlobe, niti ružnih misli. Cijeli grad osjećao je kao svoj, a i grad je njega tako doživljavao, od Sutomora do Velikog Pijeska, od Starog Bara do Topolice“, kazao je selektor bARS-a Željko Milović, otkrivši da nijedna dosadašnja najava murala nije izazvala toliko oduševljenje kao ova za barskog, našeg oriđinala, te da je „naš neobični i dobrodušni sugrađanin namjerno ostavljen za kraj, kao ’šlag na torti’.“

   Milović je izrazio zadovoljstvo što će niz od sedam ličnosti prikazanih na muralima krasiti Bar, ali i to da je za njih birao posebne ljude, koji su ostavili trag. Očekuje, kaže, da će sa praksom izrade murala biti nastavljeno.

U ime porodice Karađuzović (brata Emra i sestre Indire iz Amerike), zahvalnost bARS-u, gradu Baru, Davidu Husiću i svima koji su uložili trud da se mural sa Denisovim likom nađe na zidu u centru grada, uputio je njegov brat, pjesnik Senad Karađuzović. Iz džepa je izvadio i čuvenu Denisovu pištaljku, zviznuo tri puta i na najljepši način oživio uspomene na svog brata.

Otkrivanju murala prisustvovale su i predstavnice NVU Žene Bara – Narodne kuhinje čiji je Denis bio korisnik i prijatelj. Sve one, na čelu sa predsjednicom Ljiljanom Vujović, veoma su emotivno doživjele „oživljavanje“ svima poznatog barskog lika.

   „Denis je neko koga generacije Barana sigurno neće zaboraviti, ni njega ni sve ostale naše drage sugrađane oslikane muralima, koji, svaki na svoj način, pune toplinom srca“, istakla je Vujović, izražavajući zadovoljstvo što „prekrasni radovi krase fasade grada Bara“.

I ovaj mural djelo je Davida Husića, koji je kratko rekao kako smatra da je iskustvo u radu na prethodnicima doprinijelo da ovaj bude i najbolje odrađen, a što se tehnike tiče, način izrade najbliži je freskoslikarstvu.

Husić i Milović su podsjetili da će, mimo zvaničnog programa bARSa, ispuniti dato obećanje i izvršiti korekcije na muralu dr Dušana Kljakića, koji je donekle izblijedio od sunca.