“BAJKA O RIBARU I RIBICI” I PROMOCIJA ROMANA MOMČILA ZEKOVIĆA ZEKA U ČETVRTAK, 27. FEBRUARA NA ZIMSKOJ SCENI

Poslednji februarski četvrtak na Zimskoj sceni “Ljetopisa” obilježiće programi posvećeni djeci i ljubiteljima pisane riječi. 

Najprije će, u sali Doma kulture, biti odigrana lutkarska predstava za djecu “Bajka o ribaru i ribici”, u produkciji Gradskog pozorišta iz Podgorice. Karte za ovu predstavu, koja počinje u 18h, mogu se rezervisati putem broja telefona 068/278-760 i kupiti na dan igranja predstave na biletarnici Doma kulture u periodu od 11h do 14h i od 15h pa do početka igranja. Cijena ulaznice je 3 eura. 

Dva sata kasnije, tačnije u 20h, poznati crnogorski autor Momčilo Zeković Zeko će predstaviti svoj roman “Muško – ženske puzle: Knjiga o njoj”. Ovo književno veče biće održano u prostorijama Gradske knjižare u Baru. Ulaz je slobodan. 

 

Gradsko pozorište Podgorica

Aleksandar S. Puškin

Bajka o ribaru i ribici“ (6+)

Režija: Evgenij Ibragimov

 

scenograf, kostimograf i kreator lutaka: Ljudmila Genze

kompozitor: Nikolaj Joakimov

dizajner svjetla: Igor Fomin

dramaturg: Zoran Đerić

koreograf: Slavka Nelević

asistent reditelja: Davor Dragojević

Igraju: Katarina Krek, Jelena Simić, Branka Femić/Anđelija Rondović, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović, Davor Dragojević.

O predstavi:

Prema poznatom Puškinovom djelu, „Bajku o ribaru i ribici“ režirao je Evgenij Ibragimov, jedan od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja. Njegova predstava nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki, približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka. Ova lutkarska predstava namijenjena svima, jednako i djeci i odraslima, jer nosi humanu poruku, ispričanu isključivo lutkarskim sredstvima.

„Bajka o ribaru i ribici“ na IX Bugojanskom lutkarskom bijenalu osvojila je četiri nagrade: za najbolju predstavu, za najbolju muziku, za vizuelni identitet i za najbolju animaciju. Takođe, naša predstava apsolutni je pobjednik i XXIII Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, gdje je osvojila isto četiri priznanja: Gran pri za najbolju predstavu u cjelini i nagrade za najbolju režiju, kolektivnu igru i kreaciju lutaka. Ansambl predstave osvojio je i nagradu za lutkarsku animaciju na XV Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banja Luci. „Bajka o ribaru i ribici“ osvojila je i tri nagrade na IV Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici (najbolja režija, originalna muzika i priznanje za kolektivnu igru), kao i na XVIII Međunarodnom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, gdje je Sejfo Seferović dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje.

Momčilo Zeković Zeko

„Muško–ženske puzle: Knjiga o njoj“, roman

Momčilo Zeković Zeko je rođen 1967.godine. Do sada je objavio knjige kratkih priča „Gravitacija istine“ (1997), roman „Zaliveni fikus“ (2003, 2004) (nominacija za nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“), knjiga poezije „Džep sa tajnama“ (2017), roman „Muško–ženske puzle: Knjiga o njoj“ (2019).

Kao jedan od osnivača, član i autor grupe „PERPER“ objavio je i više knjiga pop-rok poezije i muzičkih autorskih djela među kojima se posebno ističu: „Sa gomile velikih oblaka“, „Bludni snovi“,  „Perper“, „Uživo iz CNP-a“, „Iz dana u dan“, „Tragovi“ i „Do kraja uzdaha“. Njegov samostalni projekat „Džep sa tajnama“ bio je nominovan za „Trinaestojulsku nagradu“. Pored toga, bio je autor više od 300 objavljenih pop-rok kompozicija za različite domaće i regionalne zvijezde.

Bavi se i drugim vidovima umjetnosti.

Njegova djela su prevođena na francuski, italijanski, portugalski, ukrajinski i engleski jezik.

Živi i stvara na Cetinju.

O romanu:

Ovaj moderno napisan roman, govori o ljubavi kroz istraživanje sopstvenosti, o onome, o čemu muškarci i žene obično ne pričaju ili to urade sa zakašnjenjem: kuda vode očekivanja, dimenzije nepostojeće apstraktnosti, kuda vodi svako slovo koje provocira i tjera na udaljavanje, blud, razvrat…

Riječ kritike: 

…„Kada spoznamo osjećanja u sebi, tek tada prihvatamo i spoznajemo sebe, svoja uvjerenja i tek onda smo spremni da razumemo našu realnost i menjamo život. Tada smo spremni da učimo svrhu duhovnog postojanja, jer duša uči samo na osnovu osećanja i to je tako jednostavno. Da bi doživjela osjećanja, potrebni su joj događaji i iskustva sa onim oko sebe. Tada nastaje mozaik života, puzle koje treba spojiti, uklopiti, ne bi li osetili sreću, ljubav, mir, harmoniju… Baš to ilustruje ova knjiga. To se ne uči u školama i fakultetima, to se uči u lekcijama koje se zovu jednom riječju ŽIVOT. Svaki dan našeg života je jedna stranica, jedna puzla, a nekada su potrebni dani i dani, mjeseci i godine da puzle postavimo na pravo mjesto i osjetimo mir i bezuslovnu ljubav i ispišemo kartu našeg života koja glasi: ,,To što tražim pronašao/pronašla sam u sebi”…

dr Gordana Baroš