Izložba “Magični svijet” Viktora Vazarelija otvorila likovni program jubilarnog Barskog ljetopisa

 Otvaranjem izložbe Viktora Vazarelija „Magični svijet“, sinoć u Dvorcu kralja Nikole, započet je i likovni program 30. Barskog ljetopisa. Ova izložba organizovana je u saradnji sa Ambasadom Mađarske i Ministarstvom kulture Crne Gore. Vazarelijeva postavka koja je u vlasništvu kolekcionarke Kati Čepeji iz Mađarske, u Bar je stigla nakon Cetinja. Posjetioci će moći da je obiđu u Sali Dvorca do 05. jula, nakon čega će biti izmještena u Podgoricu.

Vazarelijevo djelo oda je vidljivom i nevidljivom, mnogolikom u 20. vijeku. Svjedok je prelamanja ideja jednog neobičnog i zanesenog doba. Vazareli redukuje oblik efektom neprikazanog i na taj način postiže utisak pokreta cjeline i njenih skrivenih pulsirajućih svjetova“, kazao je na samom početku večeri, selektor likovnog programa Ljetopisa, Milun Lutovac.

Nakon selektora prisutnima se obratio i ambasador Mađarske u Crnoj Gori, njegova ekselencija Kristijan Poša, koji je kazao da ova izložba predstavlja još jedan korak unaprijed u odnosima u inače odličnim i bilateralnim odnosima Mađarske i Crne Gore, ne samo u političkom ili ekonomskom smislu, već i u oblasti kulturne saradnje. Nakon njega govor je održao i izložbu proglasio otvorenom predsjednik Opštine Bar, dr Zoran Srzentić.

Ova izložba prikazuje djela francuskog umjetnika rođenog u Mađarskoj, Viktora Vazarelija, čijoj se umjetničkoj zaostavštini na ovaj način odaje počast. Riječ je o jednom od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka, koji je poznat kao lider umjetničke grane „op-art“. Vazarelijeva istraživanja, ideje i inovacije sa korišćenjem boja i oblika su, prema riječima kritike, stvorile ovu novu granu umjetnosti. Dugogodišnjim predanim radom stvorio je „plastičnu azbuku“ i omogućio stvaranje umjetničkih radova u neograničenim varijacijama.

Kolekcionarka Keti Čepeji već dvadeset godina istrajava u misiji širenja Vazarelijevih umjetničkih ideja, tako što upravo na ovaj način omogućava publici širom svijeta da vidi njegove radove. Ona i njen suprug, Tibor Čepeji, bili su prijatelji umjetnika i odmah nakon njegove smrti preuzeli su radove i, na neki način, nastavili njegov rad.

„Vazarelija je ostavio je veliku zaostavštinu za mlade ljude svoga vremena, ali i za buduće generacije. I ovo je baš dobra prilika da i nakon njegove smrti ispoštujemo to stvaralaštvo. Njegova umjetnost imala je za cilj, ne da prikaže kako izgleda jedan čovjek, već da svojim bojama, formama i oblicima stvori „umjetnost svih“, tj. ostvari koncepciju zajedništva“, kazala je za medije kolekcionarka Čepeji.

Otvaranje izložbe svojojm izvedbom  upotpunio je mladi pijanista Darko Tomčić sa Muzičke akademije sa Cetinja. “Magični svijet” Viktora Vazarelija može da se obiđe u sali Dvorca kralja Nikole u Baru do 5. jula, nakon čega će biti premještena u Centar savremene umjetnosti u Podgorici.