Predstava “Mrzim istinu!” u četvrtak, 17. januara na Zimskoj sceni “Ljetopisa”

Jedna od najnagađivanijih predstava u istoriji hrvatskog pozorišta “Mrzim istinu!” u režiji Olivera Frljića biće odigrana u četvrtak, 17. januara u sali hotela “Korali” u Sutomoru sa početkom u 20h. 

Karte se mogu kupiti u  Dvorcu kralja Nikole u intervalu od 17h do 20h, dok će na dan igranja predstave, u istom periodu, biti u prodaji u hotelu “Korali”. Iste se mogu rezervisati pozivom na broj 068/278-760. Cijena karte iznosi 5 eura.  

 

 

TEATAR & TD

“MRZIM ISTINU!”

Režija i koncept: Oliver Frljić

Uloge tumače: Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Filip Križan i Iva Visković

 

 

O predstavi:

24.aprila 1992. godine Oliver Frljić u svojoj šesnastoj godini napušta rodiiteljski dom. Ono što u tom trenutku izgleda kao kratkotrajno razdvjanje od porodice, postaće trajno stanje.

Slijede: godine izbjeglištva, prve studije, druge studije, zasnivanje vlastite porodice, zatim i  treće studije, početak profesionalne pozorišne karijere, postepena afirmacija,nakon toga  raspad porodice pa i ova predstava.

Ova predstava vraća nas u vrijeme prije 24. aprila 1992. godine. 

Umjesto patetičnog prepričavanja jedne porodične istorije, predstava “Mrzim istinu!” daje nam uvid i raščlanjuje unutrašnje odnose unutar autorove porodice.

Svoj dramaturški temelj gradi na tenziji između različitih porodičnih dokumenata i autorovih svjedočanstava, te fikcionalnog statusa koji ovi dokumenti i svjedočanstva dobijaju u prostoru pozorišne reprezentacije.

U nastojanju da porodične epizode koje čine okosnicu Frljićeva teksta izvedu što vjerodostojnije, ansambl je početkom 2011. godine  proveo mjesec dana s njegovom porodicom u Texasu, u kojem trenutno žive.

Glumci su u mjesec dana, uz posmatranje njihove dnevne rutine, razgovora i neobavezna druženja, napravili i nekoliko proba kojima su prisustvovali Frljićevi roditelji i sestra. Probe su rezultirale dugim raspravama u kojima su roditelji i sestra pokušavali glumcima objasniti da to što oni pripremaju nije istina, da se stvari nisu dogodile tako, da nitko od njih nije rekao to i to, a da se neke stvari o kojima govore nisu uopšte dogodile.

Glumci su ostali potreseni emotivnošću kojom su roditelji i sestra reagirali na probe, ali još više neautentičnošću teksta koji su trebali izvoditi.