Najznačajniji slovenački pisac nove generacije Aleš Čar na Barskom ljetopisu

Aleš Čar, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca nove generacije i važna ličnost slovenačke kulturne scene, biće gost Barskog ljetopisa u nedjelju, 09. jula, kada će na platou ispred Dvorca sa početkom u 21h biti održana promocija njegovog romana „O podnošljivosti“, koji je kritika odredila kao njegovo monumentalno djelo. Moderator ove književne večeri biće dr  filoloških nauka Gordana Leković.

Aleš Čar u ovom majstorski komponovanom romanu prati tri generacije porodice koja živi u rudarskom gradu uz današnju slovensko-italijansku granicu (od tridesetih godina 20. vijeka, kada je Grad bio u Italiji, preko Drugog svjetskog rata i prekograničnog krijumčarenja u socijalističkoj Jugoslaviji do naših dana). U središtu romana je stari otac, krijumčar i kontrabasista koji je u velikom ratu bio u četiri vojske i svirao četiri državne himne, njegovih pet kćeri (Nulta, Prva, Druga, Treća i Četvrta) i dvojica unuka (pripovjedač i Zadnji). Pisac sugestivno prikazuje globalnu vojnu ludost, a niz tanku nit istovremeno se spušta i u kompleksni porodični lavirint, pokazujući da intimni pakao nije ništa manje užasan od ideološkog. Porodične tajne, zamršeni odnosi, incest, sukobi čije se posljedice raspliću decenijama čine gusto tkanje ovog briljantno napisanog romana – kazala je kritika o romanu, koji se već uveliko tretira kao jedno od ključnih djela savremene slovenačke književnosti.

Čar je na književnoj sceni primijećen je već prvim romanom „Igra anđela i netopira“ (1997) za koji je dobio nagradu za najbolji slovenački prvijenac. Svoj početni uspjeh opravdava već sljedećim romanom „Pseći tango“(2002) i zbirkom kratkih priča „U kvaru“ (2003). Kao autor potpisuje i knjige priča: „Muve“ (2006) i „Made in Slovenia“ (2007). Priče su mu zastupljene u više antologija savremene slovenačke pripovijetke. Svojim  književnim djelima profilisao se kao vješt i duhovit pisac čiji je stil na granici realizma i verizma.