Mihail Bereznjicki pripremio originalan repertoar za barsku publiku

Umjetnik koji važi za jednog od najboljih violista današnjice, Mihail Bereznjicki nastupio je sinoć u sali Dvorca kralja Nikole u okviru muzičkog programa Večernje scene Barskog ljetopisa sa Marijom Popović, njegovom suprugom i višegodišnjom profesionalnom saradnicom koja je bila njegova pratnja na klaviru.

Repertoar za violu je inače oskudan, a Mihail Bereznjicki je poznat po tome što odabir kompozicija za svoje nastupe ne prilagođava publici, pa je bilo interesantno čuti na osnovu kojih kriterijuma je koncipiran repertoar izveden pred barskom publikom.

Tačno je da je repertoar za violu mali, a ja ne volim da se ponavljam. Prvo smo odlučili da sviramo prvu Bramsovu Sonatu za violu i klavir koja je jako interesantna. Mareovu kompoziciju „Pet francuskih plesova“ svirali smo, ali prije mnogo godina. Htio sam i da sviramo nešto što nikada nismo i otuda Šumanovi „Fantastični komadi“ koji su zapravo napisani za violončelo“, kazao je Bereznjicki.

Zanimljivo je da ovaj umjetnik na violi počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je već kao iskusni violinista i formirani muzičar svirao kao solista, sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima.  Ipak, osjetio je da mu je viola bliži instrument, i po zvuku i po stilu.

To su dva relativno bliska, ali i sasvim različita instrumenta. Meni viola zvuči sličnije violončelu. Dakle, to je potpuno drugi zvuk, pritom mnogo bliži glasu čovjeka. Ponekad ipak kombinujem violu i violinu na nastupima, mada ne volim to da radim. Češće sviram na violi, jer je zaista volim“, istakao je Bereznjicki u razgovoru sa novinarima.

Dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije, član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja, učestvuje u festivalima i nastupa širom svijeta, ali se Crnoj Gori, koju obožava, uvijek vraća, budući da je za nju vezan i lično i profesionalno. Vjeruje u naše mlade talente i jedan od ciljeva je, kako je kazao da poboljša i podrži afirmaciju viole kod nas.