Ljubiša Jovanović nastupio na Zimskoj sceni “Ljetopisa”

Jedan od najeminentnijih flautista današnjice, Ljubiša Jovanović, nastupio je u četvrtak 29. novembra u Baru, u sklopu muzičke selekcije maestra Bojana Suđića za drugo izdanje Zimske scene „Ljetopisa“. Sazvučje flaute i klavirske pratnje za koju je bio zadužen Oleksij Molčanov, poznati ukrajinski pijanista, ispunilo je dvorsku salu Zavičajnog muzeja. Specijalna gošća na koncertu bila je mlada crnogorska flautistkinja Dijana Orlandić.

Tom prilikom, publika je uživala u bogatom repertoaru Telemanovih, Bahovih, Mocartovih I neizostavnih Borneovih kompozicija pisanih za flautu.

Brojna priznanja i nagrade, koncerti i majstorski kursevi širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Argentine, Južne Afrike, rad u Beogradskoj operi i baletu, Simfonijskom orkestru Radio televizije Srbije, Beogradskoj filharmoniji, osnivanje Profesionalnog ansambla Camerata Serbica, ansambla Lola Klasik i festivala klasične muzike BUNT samo su neki od detalja iz bogate biografije Ljubiše Jovanovića koji sada smatra da je ostalo malo toga što želi ostvariti.

„Sada se, na neki način, vraćam svim svojim snovima i to svirajući beskompromisno onu muziku koju ja volim i koja mi je najbliža. Sviram i ne osvrćem se na ukuse drugih. S obzirom na to da sam svirao gotovo u svim dvoranama koje sam nekada sanjao poput Berlinske filharmonije, Sale stubova u Moskvi ili dvorana u Parizu, Njujorku, u tom pogledu nemam nekih velikih želja“, istakao je Jovanović.

Jovanović, koji ima status umjetnika Haynes Artist zajedno sa flautistima kao što su Džejms Golvej i Emanuel Paji, smatra da uprkos različitim faktorima komercijalizacije koji utiču na put kojim današnji umjetnici moraju ići, suštinski on ostaje isti.

„Ako čovjek ima potrebu da svira, ako ima potrebu da iskazuje svoje emocije i misli kroz muziku, on će pronaći put do publike i slušalaca. To znači da će zapravo svaki pojedinac uvijek dostići onaj nivo koji zaslužuje“, kazao je on.

Ovim koncertom ujedno je zaokružen novembarski program Zimske scene „Ljetopisa“ tokom kojeg je publika bila u prilici da, četvrtkom u Baru, po principu alternacije, prisustvuje književnim promocijama, koncertu mladih crnogorskih muzičara, otvaranju izložbe akademika CANU kao i promociji monografije Festivala. Podjednako atraktivan program očekuje se i tokom decembra, a sve informacije o aktuelnostima Zimske scene dostupne su posredstvom sajta www.barskiljetopis.me, putem medija i društvenih mreža.