Klavirski duo Muratagić u Dvorcu 06. decembra

Klavirski duo Muratagić predstaviće se barskoj publici u četvrtak 06. decembra, koncertom u Dvorcu kralja Nikole, u okviru decembarskog reperotara ovogodišnjeg izdanja Zimske scene “Barskog ljetopisa”. Početak koncerta zakazan je za 20h. 

 

Program:

  • Gabriel Faure – Souvenirs de Bayreuth
  • Geogres Auric – 5 Bagatteles
  • Astor Piazzolla – History of tango (Café 1930, Nightclub 1960)
  • Francis Poulenc – Sonata for piano 4 hands (1. Prelude, 2. Rustique, 3. Finale)
  • Klement Slavicky – Suita for piano 4 hands (1. Ballada, 3. Lullaby, 4. Rebel’s dance)
  • Bruno Vlahek – Variations on a Croatian folk theme

 

 

Ana Muratagić Barbul i Ida Muratagić, rođene 1987. godine, osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekle su u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, u klasi profesorice Diane Damjanović.

Studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju upisale su 2006. godine u klasama profesora Svetlane Bogino, Vladimira Ogarkova i Bojana Martinoviča. Specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike, u klasi profesora Č. Nikolića, pohađale su od 2009, a četiri godine kasnije su, u klasi istog profesora, magistrirale. Angažovane su kao profesori klavira i kamerne muzike u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, a od septembra 2017. godine, Ana obavlja dužnost pomoćnika direktora u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“.

 

Klavirski duo Muratagić je osnovan 1998. godine. Tokom školovanja učestvovale su na brojnim takmičenjima u zemlji i regionu, kako solo tako i u duu i osvajale su mnogobrojne nagrade. Ljeta 2011. i 2012. godine su učestvovale na prestižnom internacionalnom muzičkom festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji.

Zapažene nastupe imale su 2013. godine u okviru ciklusa „Mladi crnogorski pijanisti“, 2014. godine u okviru „Dana frankofonije“ u Crnoj Gori, kao i 2015. godine na EXPO-u u Milanu. Od mnogobrojnih nastupa izdvajaju se gostovanja u Turskoj, Hrvatskoj, Albaniji, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Njihov repertoar  je sveobuhvatan, od baroka do savremene muzike, a specijalno za ovaj duo djela su napisali eminentni kompozitori sa ovih prostora poput Senada Gačevića, Aleksandra Perunovića, Vladimira Maraša, Sanje Drakulić, Dimitrija Golemovića i Burhana Čulića.