Javno čitanje sa Milunom Lutovcem i Božidarom Gagovićem

Javno čitanje sa poznatim Baranima biće, u okviru Pratećeg programa, realizovan opet u nedjelju, 6. avgusta sa početkom u 22:30h u Rivi na Šetalištu kralja Nikole. Gosti programa ove sedmice biće mr Milun Lutovac – književni i likovni kritičar, selektor likovnog programa Barskog ljetopisa i Božidar Gagović – muzičar.

Milun Lutovac je diplomirao na Odsjeku za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 1996. godine. Od tada bio je profesor u Gimnaziji “Niko Rolović” u Baru, a od 2002. do 2007. godine, na mjestu direktora Kulturnog centra, bio je angažovan na organizaciji i prezentaciji kulturnog života grada Bara. Diplomatsku akademiju “Gavro Vuković”, završio je na Pravnom fakultetu u Podgorici, 2004. godine. Magistrirao je međunarodne odnose na Fakultetu pravnih nauka, UDG, u Podgorici, 2009. godine. Od školske 2009/10. godine na Fakultetu umjetnosti, Univerziteta “Donja Gorica” u Podgorici, angažovan je kao asistent prof. emeritusu dr Milivoj Solaru, na predmetima: Moderna književnost, Savremena književnost, Teorija proze, Velike književne epohe i Estetika. Doktorand je na katedri za Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti – Nauka o književnosti, na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,  kao i na katedri Teorija moderne  i savremene umjetnosti na Fakultetu umjetnosti, UDG. Autor je monografija Crna Gora 2007 i Kotor – grad sa troja vrata, prevedenih na više stranih jezika.
Pisac je dramskih tekstova MansardrinciTrešnja traži tekst kao i radio-drame What a lovely day, pisane za program BBC-a. Napisao je i nekoliko knjiga: Na razmeđu svjetova i epoha – Književnik i političar Stefan Mitrov Ljubiša (Nakladno istraživački zavod „Politička kultura“, Zagreb, 2011.godine); potom Stih i slika – Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde, koju je, povodom 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, izdala Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, 2013. godine i Lirizam u romanima „Nevidbog” Rista Ratkovića i “Mojkovačka bitka” Ćamila Sijarića (JU “Ratkovićeve večeri poezije”, Bijelo Polje, 2015. godine).

Božidar Gagović je svoju karijeru muzičara započeo 1987.  godine u bendu Carlo V u kom je bio bubnjar i najmlađi član, budući da je tada imao nepunih 14 godina. Nakon toga, prešao je u grupu Bellmondo, a potom i 1988. godine napravio svoj autorski bend  Ponoćni ritam, kada je počeo da svira na solo gitari. Svirao je brojnim istaknutim pjevačima toga vremena: Zoranom Kalezićem, Azeminom Grbić, Lepom Lukić, Gocom Lazarević, Snežanom Đurišić, Mirkom Dragovićem itd. Takođe, sarađivao je i sa sljedećim muzičarima sa ovih prostora: Nebojšom Đukanovićem(Grimm),  Andreom Demirović, Novakom Brajovićem (Ružin trn), Markom Đuraševićem-Mahonijem (BB studio – Beograd), Goranom Pejovićem – Gulom (Katapult), Bogdanom Petkovićem, Mirkom Šukovićem, Slobodanom Bobanom Mijovićem (Bellmondo), prof. Novakom Mijovićem (Big band RTS), Miloradom Mikijem Jelenićem, Suadom Kurgasom (Crna dama), mr. Dinom Desančić i drugima. Njegov bend Ponocni ritam 2008. godine mijenja ime u “Akademia“, koja je najveća klupska atrakcija Crne Gore već dugo. Gagović je u njoj  kompozitor, tekstopisac  i aranžer na autorskim kompozicijama. Bend ima intenzivnu saradnju sa TVCG, na kojoj često gostuje u Jutarnjem programu.
Član je NVO “Bubulj”  i “Bubulj” produkcije, gdje je kompozitor  na projektima „Video razglednica Bara“  i „Maslinarstvo Bara – nekad i sad”, koji su bili pod pokroviteljstvom USAID-a i IRD-a. Član je i Muzičke asocijacije Crne Gore, NVO “Industrija zvuka”  kao i PAM-a. Valja istaći njegovu saradnju sa predsjednicom Udruženja muzičara Renatom Perazić, Mihailom Miskom Parushevim – bubnjarom grupe „Leb i sol“, kao i sa redovnim profesorom univerziteta u Atlanti, maestrom Andrejem Kurtijem(violina). Od nastupa izdvoja Novogodišnji koncert na Trgu u Baru (2008) sa Zdravkom Čolićem, dva nastupa sa etno grupom „Zora“, više desetina svirki po Albaniji, kao i jednu u Tetovu (Makedonija).